Израелски самолети са разрушили пет сирийски противовъздушни (ПВО) батареи тази сутрин, нанасяйки тежък удар на противовъздушната отбрана на изстрадалия сирийски президент Башар Асад, съобщават израелските медии.

След като иранските сили изстреляха от Сирия 20 ракети по израелски военни позиции в Голанските възвишения около полунощ, самолети на израелските военновъздушни сили навлязоха в сирийското въздушно пространство, за да атакуват десетки ирански цели на територията на Сирия.

Сирийската армия изстреля десетки противовъздушни ракети по израелските самолети, но те не са ударили нито един от тях.

Израел ударил в Сирия с 28 изтребителя и над 60 ракети

Израел ударил в Сирия с 28 изтребителя и над 60 ракети

Израелските сили са изстреляли и 10 ракети земя-земя

В отговор израелската армия атакува пет сирийски противовъздушни батареи, като всички те са били унищожени. Израелските въоръжени сили посочиха, че всички батареи са принадлежали на сирийската армия и са били руско производство: SA-22, SA-2, SA-5 и SA-17.

Руското военно министерство твърди, че 28 израелски изтребителя са участвали в удара, изстрелвайки повече от 60 ракети, добавяйки, че Сирия е свалила повече от половината ракети на Израел.

23-ма бойци са били убити при удара, като 18 от тях са чужденци, уточниха от Сирийския център за наблюдение на човешките права. От своя страна Сирия твърди, че убитите са само трима. 

Иран се отказва от дипломацията, тръгва на съпротива срещу Израел

Иран се отказва от дипломацията, тръгва на съпротива срещу Израел

Невиждано напрежение от десетилетия в Близкия изток

През февруари израелската армия унищожи три други сирийски противовъздушни батареи, след като ирански дрон навлезе в израелското въздушно пространство. Израел след това атакува в Сирия, а сирийската армия изстреля противовъздушни ракети по израелските изтребители, сваляйки израелски Ф-16, летящ над територията на Израел.