Израелските въоръжени сили обвиниха Иран за ескалацията на напрежението в региона, изтъквайки, че предполагаемото нападение в окупираните от Израел Голански възвишения "доказа, че Иран представлява заплаха за Израел и регионалната стабилност".

Според Израел иранска милиция е изстреляла 20 ракети по израелски позиции в Голанските възвишения през нощта, след което израелските въоръжени сили са извършили ответен удар, атакувайки "десетки военни цели, принадлежащи на иранската милиция "Ал Кудс" (подразделение на Революционната гвардия на Иран) на сирийска територия". Израелските военни уточниха, че 4 ракети са били прихванати от "Железен купол" (противоракетната система на еврейската държава), а останалите били избухнали още на сирийска територия. 

Израелски удари в Сирия

Израелски удари в Сирия

Поразен е радар

Израелските военни обявиха, че това е бил най-сериозният военен удар в съседна Сирия от десетилетия насам. Израел предварително е информирал Русия за ударите. От своя страна САЩ обявиха, че подкрепят правото на Израел да се отбранява. 

Отбелязва се, че при ударите на Израел са загинали 23-ма "екстремисти", 18 от които били чужденци. 

Това е първият път, в който Иран изстрелва ракети в директен удар по израелски военни сили, което драматично изостря продължаващия от години конфликт, воден чрез "проксита".

Няколко, но не всички ирански ракети са били прихванати от израелската противоракетна отбрана, твърди говорител на израелските въоръжени сили. Допълва се, че няма жертви от израелска страна, а материалните щети били минимални.

Говорителят обаче настоя, че израелските военни не искали допълнителна ескалация на напрежението.

"Оставаме под тревога и сме бдителни, наблюдаваме действията на Иран в Сирия", отбеляза говорителят.

"Не искаме да ескалираме положението, но ще реагираме на нова иранска атака, готови сме да дадем мощен отпор. Предупреждаваме иранците за това", подчертаха израелските въоръжени сили.

Най-малко 8 иранци убити при ударите на Израел в Сирия

Най-малко 8 иранци убити при ударите на Израел в Сирия

Израел струпва бойна техника на границата със Сирия

Израел уточни, че целите на ответното нападение са включвали оръжейни складове, логистични обекти и разузнавателни центрове, използвани от елитните ирански сили в Сирия. Израелските военни твърдят също, че са унищожили няколко сирийски противовъздушни системи, след като са били подложени на тежък удар.

Това е първият път, когато Израел пряко обвини Иран, че е открил огън по израелска територия. Техеран отправи заплахи на няколко пъти през изминалия месец, изтъквайки, че ще удари Израел в отговор на редицата нападения, приписани на израелските военновъздушни сили.

Тази атака идва след като Сирия във вторник обвини Израел в извършването на атака срещу военна база южно от Дамаск, която е била използвана от иранските сили. Според различни информации израелски изтребители са навлезли в сирийското въздушно пространство и са ударили ирански ракети, насочени към Израел.