Сирия обяви, че Израел е извършил нападение по военна база южно от Дамаск, която е била използвана от сили на Иран.

Според информациите израелски изтребители са навлезли в сирийското въздушно пространство и са ударили ирански ракети, насочени към Израел.

Израелските военни заявиха, че са идентифицирали необичайни движения на ирански сили в Сирия и смятат, че тези сили се подготвят за предстоящ удар срещу Израел.

Двама убити при удар на Израел в Сирия

Двама убити при удар на Израел в Сирия

Напрежение в Близкия изток

Сирийският център за наблюдение на човешките права от своя страна твърди, че най-малко 15 бойци, лоялни на Асад, са били убити при нападението, включително 8 иранци. Засега от центъра не могат да потвърдят дали те са били членове на Революционната гвардия на Иран или други членове на милиции, лоялни на Иран.

Сирийската държавна новинарска агенция САНА, която цитира медицински източници, съобщава за двама убити цивилни.

Вчера израелските военни разпоредиха на общностите, живеещи в Голанските възвишения, които граничат със Сирия, да отворят обществени убежища. Служители на разузнаването и други специални сили са били мобилизирани, макар че резервни военни части не са били свикани. Израелските военни бази се подготвяха за евентуална атака на Иран.

Командир от силите, лоялни на Асад, уточни, че израелски изтребители са ударили позиция южно от Дамаск, като добави, че нямало жертви. Сирийските държавни медии твърдят, че сирийската противовъздушна отбрана е прихванала и унищожила две израелски ракети.

Иран разполагал оръжия в Сирия, за да заплашва Израел

Иран разполагал оръжия в Сирия, за да заплашва Израел

"Иран практикува отявлена агресия срещу нас"

Засега няма коментар от страна на Израел, който почти никога не потвърждава или отрича въздушни удари в Сирия.

Израел смята, че Иран е решен да отмъсти за въздушния удар от 9 април по военновъздушната база Т-4 в Сирия, при която загинаха седем ирански военни съветници и членове на Иранската революционна гвардия. Иран обвинява Израел за това нападение.

Израелските военни се зарекоха, че всеки ирански удар срещу Израел ще бъде посрещнат с твърд отговор, дори след като работното предположение е, че Иран има ограничени възможности да се впусне в конфликт с Израел.

По-рано американското посолство в Израел издаде предупреждение за всички американски правителствени служители да не пътуват до Голанските възвишения, освен ако не получат предварително одобрение.