Израел ще провежда ежедневни тактически паузи във военната дейност в части от Южна Газа, съобщава "Ройтерс".

Целта е да се осигурят възможности за доставки на повече помощ за анклава, където международните хуманитарни организации предупредиха за изостряща се хуманитарна криза.

Израелската армия уточнява, че военната дейност ще бъде преустановявана от 05:00 ч. до 16:00 ч. местно време всеки ден до второ нареждане по пътя, който води от кръстовището Керем Шалом до пътя Салах ал Дин и след това на север.

Впоследстве обаче Израелските отбранителни сили уточниха, че силите им ще продължат сраженията в южната част на Газа въпреки "тактическата пауза" за хуманитарна помощ.

Те подчертаха, че няма нужда от прекратяване на бойните действия.

Уточнява се, че единственото изключение е отварянето на транспортни маршрути за хуманитарна помощ в координация с международни организации.

Войната избухна след атаката на "Хамас" на 7 октомври срещу Южен Израел, при която бяха убити над 1170 души.

От 252 души, взети за заложници през този ден, 120 остават в ивицата Газа. Най-малко 43 от тях са мъртви според израелската армия.

Оттогава Израел е убил над 37 000 палестинци - предимно жени и деца, в ивицата Газа.

ООН поиска спиране на огъня в Газа и увеличаване на хуманитарната помощ

ООН поиска спиране на огъня в Газа и увеличаване на хуманитарната помощ

"Повтарям призива си, призива на света за незабавно хуманитарно прекратяване на огъня, безусловно освобождаване на всички заложници и незабавно увеличаване на хуманитарната помощ", каза Гутериш