Израел възнамерява да разшири военната си офанзива в град Рафах в южната част на Газа, каза министърът на отбраната Йоав Галант на гостуващия в понеделник съветник по националната сигурност на САЩ Джейк Съливан, предава "Ройтерс".

"Ние сме решени да разширим наземната операция в Рафах до края на разбиването на "Хамас" и връщането на заложниците", каза той по време на срещата в изявление от офиса на Галант.

В неделя, водещият израелски опозиционен политик Бени Ганц заплаши да подаде оставка от кабинета, ако до 8 юни не се постигне съгласие по план от шест точки за конфликта в Газа и бъдещето на палестинския анклав.

Нетаняху отхвърли исканията на Ганц като "празни думи", "чийто смисъл е ясен: край на войната и поражение за Израел, изоставяне на повечето от заложниците, оставяне на Хамас непокътнат и създаване на палестинска държава".

Разногласията в израелското правителство относно войната в Газа излязоха наяве миналата седмица, след като министърът на отбраната публично поиска ясна следвоенна стратегия за Газа от премиера Бенямин Нетаняху.

Западните нации заявиха, че са против пълномащабна военна операция в Рафах и призоваха Израел да позволи на хуманитарната помощ да достигне до населението "през ​​всички съответни пропускателни пунктове, включително този в Рафах".

Западните страни без САЩ призовават Израел да спазва международното право в Газа

Западните страни без САЩ призовават Израел да спазва международното право в Газа

Всички страни от Г-7, с изключение на САЩ, се обявиха против офанзивата на Израел в Рафах