Иран е в неизгодно положение, което може да бъде използвано в бъдеще след израелските въздушни удари през уикенда. Това заяви в понеделник израелският министър на отбраната Йоав Галант, цитиран от "Ройтерс".

"Вие нанесохте точни удари по техните радари и системи за противовъздушна отбрана, което създава огромен недостатък за врага, когато ние  нанесем удар по-късно, е казал той по време на среща с началниците на ВВС. Вие също така сте повредили производствените им възможности, което променя баланса на силите. Техните доставки вече са определени и това се отразява на техните изчисления. Техните способности за атака и защита са отслабени."

Иран ще отговори със всички възможни средства на израелската атака

Иран ще отговори със всички възможни средства на израелската атака

Естеството на отговора на Техеран зависи от естеството на израелската атака

Техеран ще "използва всички налични инструменти", за да отговори на атаката на Израел през уикенда срещу военни цели в Иран. Това заяви говорителят на иранското външно министерство Есмаил Багаей. 

По-рано Иран омаловажи въздушната атака на Израел, заявявайки, че е причинила само ограничени щети, докато президентът на САЩ Джо Байдън призова за спиране на ескалацията, която породи страхове от всеобхватен пожар в Близкия изток.

Говорейки на седмична телевизионна пресконференция, Багаей посочи, че Техеран ще използва всички налични инструменти, за да даде категоричен и ефективен отговор на ционисткия режим. По думите му естеството на отговора на Иран зависи от естеството на израелската атака.

Върховният лидер на Иран аятолах Али Хаменей подчерта, че иранските официални лица трябва да определят как най-добре да демонстрират силата на Иран пред Израел, добавяйки, че атаката на Исрали не трябва "нито да се омаловажава, нито да се преувеличава".

Нетаняху: Израел удари тежко отбраната на Иран

Нетаняху: Израел удари тежко отбраната на Иран

В същото време, Техеран омаловажава удара и обмисля отговор

Десетки израелски самолети извършиха три вълни от удари преди зазоряване през уикенда срещу ракетни фабрики и други обекти близо до Техеран и в Западен Иран, съобщи израелската армия.

Иран подкрепя "Хизбула", която води тежки битки с израелските сили в Ливан, както и палестинската въоръжена групировка "Хамас", която се бие с Израел в ивицата Газа.