Въздушните удари на Израел "удариха тежко" отбраната и производството на ракети на Иран.  Това заяви премиерът Бенямин Нетаняху в неделя, цитиран от "Ройтерс".

"Въздушните сили атакуваха цял Иран. Ударихме силно отбранителните способности на Иран и способността му да произвежда ракети, които са насочени към нас", каза Нетаняху в реч, като нарече атаката "прецизна и мощна" и каза, че е изпълнила всички свои цели.

Иранският върховен лидер аятолах Али Хаменей по-рано каза, че страната обмисля своя отговор. Иранските официални лица трябва да определят как най-добре да демонстрират силата на Иран пред Израел след израелската атака срещу Техеран преди два дни. Това заяви той. 

Според него злото, извършено от ционисткия режим не трябва нито да се омаловажава, нито да се преувеличава.

Иран омаловажи въздушната атака на Израел срещу ирански военни цели, отбелязвайки, че е причинила само ограничени щети.

Иранският президент Масуд Пезешкиан каза, че Иран не търси война, но ще даде "подходящ отговор".

Президентът на САЩ Джо Байдън призова за спиране на ескалацията, която породи страхове от всеобхватен пожар в Близкия изток.

Съветът за сигурност на ООН вероятно ще се събере, за да обсъди атаката в понеделник, казаха дипломати.

В Иран умуват как да отговорят на израелската атака

В Иран умуват как да отговорят на израелската атака

Според аятолах Али Хаменей злото, извършено от ционисткия режим не трябва нито да се омаловажава

Десетки израелски изтребители извършиха три вълни от удари преди зазоряване срещу ракетни фабрики и други обекти близо до Техеран и в Западен Иран, съобщи израелската армия.

Хаменей посочи, че силата на Иран трябва да бъде демонстрирана на Израел. По думите му начинът за това трябва да бъде определен от официалните лица и това, което е в най-добрия интерес на хората и страната, трябва да се случи.

Иран вече не е в състояние ефективно да използва своите пълномощници "Хамас" в ивицата Газа и "Хизбула" в Ливан срещу Израел.

Това обяви израелският министър на отбраната Йоав Галант. 

Йоав Галант: Иран вече не може да използва ефективно Хамас и Хизбула

Йоав Галант: Иран вече не може да използва ефективно Хамас и Хизбула

Израелските отбранителни сили, обърнаха хода на войната и постигнаха безпрецедентни постижения на всички бойни арени

През изминалата година силите за сигурност, ръководени от Израелските отбранителни сили, обърнаха хода на войната и постигнаха безпрецедентни постижения на всички бойни арени, подчерта той.

Според Галант "Хамас" вече не функционира като военна мрежа в Газа. По думите му висшето командване на Хизбула и повечето от ракетните й способности са били унищожени.

Израелският военен министър поясни, че двете групировки вече не са ефективен инструмент, който Техеран може да използва.

Тъй като войната бушува в Газа и Ливан, пряката конфронтация между Израел и Иран рискува да се превърне в регионален пожар. Но ден след въздушните удари няма признаци, че те ще предизвикат нова ескалация.

Въпреки това тежките боеве в Ливан между израелските сили и подкрепяната от Иран Хизбула, които рязко се засилиха през последните седмици, продължиха в неделя с израелски въздушен удар, убивайки осем души в жилищен блок в Сидон, казаха медици.

Хиляди отново настояха Нетаняху да върне заложниците от Газа

Хиляди отново настояха Нетаняху да върне заложниците от Газа

Около 100 заложници остават в плен в Газа, но израелските власти смятат, че най-малко 30 от тях са мъртви

Междувременно, на събитие по повод годишнината от войната в Газа, роднини на заложници на "Хамас" са освиркали речта на премиера. С викове като "Засрамете се", те са принудили Нетаняху да спре речта си малко след началото ѝ.

Роднини на заложниците организираха серия от съботни протести, с искане да се подпише примирие с "Хамас" и да бъдат върнати заложниците - както останалите живи, така и останките на починалите. Счита се, че още около 100 души са в Газа, но вероятно много от тях са загинали. 

Днес Израел отбелязва за първи път денят 7 октомври - нападението на "Хамас" преди една година като Ден на национална памет. Всички знамена в страната - и в дипломатическите мисии по света - са спуснати наполовина. Официални събития ще се проведат и на Планината на сърцата в Йерусалим. Официално денят на траур започна в 6,29 ч. сутринта - часът, в който терористите от Хамас пресичат границата, убиват 1200 души и отвличат над 250 израелци. Кибуцът Нир Оз, от който са убити или отвлечени 117 от 400-те жители, не участва в официалните възпоменателни церемонии. Това е знак за протест срещу управлението - министър-председателят Бенямин Нетаняху не е посетил кибуца нито веднъж.

В преговорите за освобождаването им се включи и руска делегация. 

Боевете в Газа продължиха и в неделя. 

Израелски въздушен удар в неделя сутринта уби няколко души и рани други в района на Джабалия, Северна Газа, съобщиха палестинските медии. Вследствие на ударите са нанесени щети на няколко къщи в този бежански лагер, който е в центъра на израелската офанзива в региона от три седмици.

Снимка 688571

Източник: EPA/БГНЕС

Израелските сили твърдят, че операцията им в северната част на Газа има за цел да унищожи присъствието на бойци на Хамас, които са се прегрупирали там. През последните дни израелската армия е "елиминирала над 40 терористи" в района на Джабалия и е конфискувала големи количества военно оборудване.

Междувременно броят на загиналите от удар срещу жилищен квартал в Бейт Лахия късно в събота нарасна до 40, според палестинската информационна агенция WAFA. Израелската армия заяви, че е извършила "прецизен удар с боеприпаси" срещу цел на Хамас в района, но големият брой жертви, съобщен от медиите, не съответства на използваните оръжия според армията.

Израелските удари върху градовете Джабалия, Бейт Ханун и Бейт Лахия за последните три седмици са довели до около 800 жертви, съобщи Министерството на здравеопазването в Газа. Палестинските здравни служители посочват, че атаките сериозно са затруднили работата на здравните екипи и блокират достъпа до засегнатите райони.

Руска делегация преговаря в Тел Авив за заложниците в Газа

Руска делегация преговаря в Тел Авив за заложниците в Газа

Високопоставен представител на Хамас посети Москва в сряда