Техеран ще "използва всички налични инструменти", за да отговори на атаката на Израел през уикенда срещу военни цели в Иран. Това заяви говорителят на иранското външно министерство Есмаил Багаи, цитиран от Ройтерс.

По-рано Иран омаловажи въздушната атака на Израел, заявявайки, че е причинила само ограничени щети, докато президентът на САЩ Джо Байдън призова за спиране на ескалацията, която породи страхове от всеобхватен пожар в Близкия изток.

Говорейки на седмична телевизионна пресконференция, Багаей посочи, че Техеран ще използва всички налични инструменти, за да даде категоричен и ефективен отговор на ционисткия режим. По думите му естеството на отговора на Иран зависи от естеството на израелската атака.

Върховният лидер на Иран аятолах Али Хаменей подчерта, че иранските официални лица трябва да определят как най-добре да демонстрират силата на Иран пред Израел, добавяйки, че атаката на Исрали не трябва "нито да се омаловажава, нито да се преувеличава".

Десетки израелски самолети извършиха три вълни от удари преди зазоряване през уикенда срещу ракетни фабрики и други обекти близо до Техеран и в Западен Иран, съобщи израелската армия.

Иран подкрепя "Хизбула", която води тежки битки с израелските сили в Ливан, както и палестинската въоръжена групировка "Хамас", която се бие с Израел в ивицата Газа.

В Иран умуват как да отговорят на израелската атака

В Иран умуват как да отговорят на израелската атака

Според аятолах Али Хаменей злото, извършено от ционисткия режим не трябва нито да се омаловажава