Израелските власти продължават да налагат строги ограничения на палестинците, като им забраняват да влизат в джамията "Ал-Акса" в окупирания Източен Йерусалим за петъчната молитва за пета поредна седмица, предава Анадолска агенция (АА).

Въпреки това Служутел от вакъфството в Йерусалим каза на АА, че само 4000 палестинци, повечето от които са възрастни, са успели да стигнат до джамията "Ал-Акса", за да изпълнят петъчната молитва.

Официалният представител, който предпочете да остане анонимен, добави, че джамията изглежда празна поради строгия израелски контрол по улиците.

От рано сутринта в петък израелските сили са силно разположени в окупирания Източен Йерусалим, особено в Стария град и входовете, водещи към джамията.

Стотици палестинци бяха принудени да извършват петъчни молитви по улиците близо до района на Стария град, след като им беше забранено да влязат в джамията "Ал-Акса".

Израелската страна не коментира причините за ограничаване на достъпа на мюсюлмани до джамията "Ал-Акса" за молитви.

Израелската армия разшири своите въздушни и наземни атаки срещу ивицата Газа, която е подложена на безмилостни въздушни удари след изненадващата офанзива на Хамас на 7 октомври.

Най-малко 10 812 палестинци са били убити, включително 4412 деца и 2918 жени. Броят на жертвите в Израел междувременно е близо 1600 според официалните данни.

Иран предупреждава, че разширяването на войната в Газа е "неизбежно"

Иран предупреждава, че разширяването на войната в Газа е "неизбежно"

Иранската държавна телевизия Press TV съобщи за коментарите, направени по време на телефонен разговор в петък