Израелските отбранителни сили и службата за вътрешна сигурност Шин Бет излязоха със съвместно изявление, потвърждаващо задържането на Мохамед Абу Салмия, директор на болницата Ал-Шифа в град Газа, пише руската служба на "Би Би Си".

Миналата седмица израелските войски влязоха в най-голямата болница в Газа, Ал-Шифа, в търсене на укритите там бойци на "Хамас", както и скривалища за оръжия на групировката и друга инфраструктура, включително подземни тунели и команден център. По-късно израелската показа снимки, видеозаписи и други документи, които уж потвърждават използването на болницата от екстремистите като прикритие за техните терористични дейности, което "Хамас" категорично отрича.

В съвместно изявление на израелската армия и Шин Бет се казва, че директорът на Ал-Шифа е разпитван след "значително количество доказателства", показващи, че под негово ръководство болницата е била използвана като команден център на Хамас.

Миналата седмица армията публикува видеозапис от вътрешността на болницата, който според военните показва как бойци на Хамас водят двама заложници в сградата на 7 октомври, докато болничният персонал ги наблюдава. Военните също представиха снимки и видеоклипове, показващи няколко тунела на Хамас под болницата.

В изявлението се казва също, че аутопсия потвърждава, че израелският войник Ноа Марчиано, който беше взет за заложник, е бил убит в болничния комплекс. Хамас твърди, че смъртта й е резултат от израелски въздушни удари.

В изявлението се казва, че решението за арестуването на Абу Салмия ще бъде взето въз основа на резултатите от разследване на неговото участие и познаване на дейностите на Хамас.

Индонезия съобщи, че болница в Газа е повредена от ракетна атака

Индонезия съобщи, че болница в Газа е повредена от ракетна атака

Обстрелът е нанесъл щети на болничната инфраструктура и е ранил 10 души