Израел в неделя замрази близо 200 милиона долара данъчни преводи на палестинците, за които според него има данни, че са били преведени на семействата на предполагаеми нападатели миналата година, предаде АП.

Палестинци зоват за борба и международна солидарност срещу анексията на Западния бряг

Палестинци зоват за борба и международна солидарност срещу анексията на Западния бряг

Твърди се, че селища нямат ток, премахнати са и табели

Според временните мирни споразумения, Израел събира стотици милиони долари данъци за международно признатата Палестинска автономия. Данъчните трансфери са ключов източник на финансиране за палестинците, обвързани с пари.

Израел обаче отдавна възразява срещу палестинския "фонд за мъченици", който осигурява стипендии на хиляди семейства, които са имали роднини убити, ранени или пратени в затвора заради конфликта с Израел. Палестинците твърдят, че плащанията са вид социална система, предназначена да подпомага семействата, засегнати от конфликта. Но според Израел, подобни плащания служат като награда и стимул за насилие.

3700 ракети по Израел, 1400 ранени палестинци на Западния бряг и Източен Йерусалим

3700 ракети по Израел, 1400 ранени палестинци на Западния бряг и Източен Йерусалим

След деветия ден на сблъсъци

В своето решение кабинетът за сигурност одобри препоръка на министъра на отбраната Бени Ганц да се замразят около 597 милиона шекела (около 180 милиона долара), за това, което той нарече "непряка подкрепа на тероризма" през 2020 г. Той заяви, че средствата ще бъдат замразявани всеки месец.

За палестинците семействата на нападателите са широко разглеждани като жертви на половин век израелска окупация. Палестинците казват, че много палестинци са несправедливо държани от Израел и че броят на затворниците, замесени в смъртоносни атаки, е малък процент от тези, подпомагани от фонда. Кадри Абу Бакр, ръководител на палестинската комисия по въпросите на задържаните, обвини Израел в кражба на палестински средства, като нарече решението "престъпление и пиратство".

Официалната палестинска агенция Wafa заяви, че президентът Махмуд Абас е разговарял по телефона в неделя с новия президент на Израел Ицхак Херцог. Абас призовава за спокойствие в Газа, Западния бряг и Йерусалим и призовава за стъпки, които да създадат условия за постигане на мир. Не се споменава за замразените данъчни преводи.

Нови тежки сблъсъци между палестинци и израелски полицаи в Йерусалим
Обновена

Нови тежки сблъсъци между палестинци и израелски полицаи в Йерусалим

Полицията разпръсва тълпата с гумени куршуми, зашеметяващи гранати и сълзотворен газ