Над 1550 араби са били арестувани при сблъсъците в Израел през последните две седмици, съобщиха официални представители в понеделник, съобщава турският Daily Sabah. Израелската полиция заяви, че ще продължи да задържа заподозрените в безредици и да ги предава на съда. Внесени са около 150 обвинения. Арабските територии в Израел бяха мястото на многобройни протести срещу военните нападения на Израел срещу палестинците в Ивицата Газа и Източен Йерусалим.

По-рано този месец напрежението ескалира в палестинските територии след присъда на израелския съд за изселване на палестински семейства от домовете им в квартал Шейх Джара, разположен в Източен Йерусалим, в полза на израелските групи за заселване. Ситуацията стана бурна, след като израелските сили за сигурност изстреляха гумени куршуми и зашеметяващи гранати срещу палестинските поклонници в джамията Ал-Акса в Йерусалим.

Най-малко 230 палестинци са били убити, включително 65 деца, а други 1710 - ранени от началото на боевете на 10 май.

Израел обяви примирие, но се съобщава за нов обстрел от Газа

Израел обяви примирие, но се съобщава за нов обстрел от Газа

Израелското правителство единодушно реши да прекрати огъня…

Протести се проведоха в много държави. Миналата седмица про-израелски и про-палестински демонстранти излязоха на "Таймс Скуеър" в Манхатън, където бяха арестувани десетки, а двама души бяха хоспитализирани, според The ​​New York Times. До петък следобед 27 души бяха арестувани по обвинения, включително незаконно събиране и хулиганство, съобщи полицията.

На 15 май 13 души в Лондон бяха арестувани след протест в подкрепа на палестинците пред посолството на Израел, съобщи The Guardian. Девет души бяха арестувани по подозрение за насилствено разстройство, а четирима бяха задържани по подозрение за нарушаване на правилата за здравна защита, свързани с коронавируса.

Примирието между Израел и Хамас се запазва, египетски посредници сноват между тях

Примирието между Израел и Хамас се запазва, египетски посредници сноват между тях

Спасителните служби в Газа продължават да издирват оцелели сред отломките