Външният министър Израел Кац в събота защити решението да забрани на генералния секретар на ООН Антониу Гутериш да влиза в страната, съобщава The Times of Israel.

Кац написа в X, че решението е било подтикнато от отказа му да осъди неотдавнашната ракетна атака на Иран срещу Израел и "неговото антисемитско и антиизраелско поведение".

Той твърди, че почти 90 процента от израелците са съгласни с решението му и че "Гутериш може да продължи да се опитва да събира подписи в подкрепа на себе си от членовете на ООН, но решението няма да бъде променено."

Съветът за сигурност на ООН подкрепи Гутериш след критиките на Израел

Съветът за сигурност на ООН подкрепи Гутериш след критиките на Израел

След обявяването му за "персона нон грата"

Припомняме, че Съветът за сигурност на ООН критикува в началото на октомври Израел за решението му да обяви Гутериш за персона нон грата, като настоя, че всеки ход за делегитимиране на работата му е контрапродуктивен. 

"Всяко решение да не се ангажираме с генералния секретар на ООН или ООН е контрапродуктивно, особено в контекста на ескалацията на напрежението в Близкия изток", каза 15-членният съвет в съвместно изявление, публикувано в четвъртък. Членовете също така призоваха страните "да се въздържат от всякакви действия, които подкопават работата му".

Кац постави в черния списък генералния секретар Гутериш заради позицията му за ракетните атаки на Иран. Гутериш не може да посети Газа и Западния бряг.

Гутериш счита войната в Газа за най-тежка в мандата си в ООН

Гутериш счита войната в Газа за най-тежка в мандата си в ООН

Израел няма да позволи на Организацията да управлява след войната, счита той