Израелската армия публикува в петък карта на така наречените "зони за евакуация" в ивицата Газа, след като войната в анклава се поднови след временна хуманитарна пауза, предава Андолската Агенция.

Картата разделя обсадения анклав на "блокове" в подготовка за нова фаза на войната. Картата ще определи целите на армията, за да позволи на цивилните да напуснат тези райони, преди да се извършат атаките.

Цивилните бяха помолени да идентифицират районите си на пребиваване според номерираните блокове, отбелязани на картата.

Въз основа на плана израелската армия ще определи предварително районите, които ще атакува, и ще помоли жителите да напуснат.

"Картата на блоковете разделя земята на ивицата Газа на региони и квартали", каза Авичай Адрейе, говорител на израелската армия, във видео.

Предавайки посланието си на жителите на Газа, говорителят каза: "Тази карта ще ви помогне в по-късните етапи на войната да разберете нашите инструкции и да се преместите (от жилищни райони), когато е необходимо, от определени места, ако бъдете помолени да го направите."

Адрей добави, че израелската армия "ще продължи да публикува многократно инструкции за евакуация чрез медиите".

Той призова гражданите в Газа да прегледат картата, публикувана на уебсайта на израелската армия, и "да се запознаят с районна на пребиваване и съответните номера на блокове и да се преместят според инструкциите, в случай че получавате официално предупреждение в това отношение от израелската армия.

От своя страна израелската армия каза в отделно изявление, че "публикуваната карта показва номерата на евакуационните зони (блокове) в северната и южната част на ивицата, с призив към жителите да намерят блока, подходящ за мястото им на пребиваване и да действат, ако бъдат помолени да се отдръпнат от него.

Припомняме, че докато картата действително е публикувана на гореспоменатият уебсайт, много хора в Газа най-вероятно нямат достъп до нея, тъй като единствената ТЕЦ в Газа спря работи на 10 ноември, оставяйки анклава без ток.

Районите за евакуация, каза армията, ще бъдат определени чрез писма и листовки, които ще бъдат изпратени до жителите на Газа.

Чрез съобщенията жителите ще бъдат насочвани да евакуират определени райони и да се движат през съответните улици, се добавя.

Израелската армия твърди, че по този начин е искала "да избегне причиняването на загуба на цивилни животи".

"Картата беше публикувана на специална страница на уебсайта на израелската армия на арабски и картата беше публикувана в листовки, разпространявани от армията в ивицата Газа", добавиха от армията.

Примирието изтече: От Газа хвърчат ракети, Израел вдигна изтребители
Обновена

Примирието изтече: От Газа хвърчат ракети, Израел вдигна изтребители

Израелската армия отново нанася въздушни и артилерийски удари по Газа