Израелската армия обяви в петък, че е започнала разследване, след като се появиха видеоклипове, показващи войници, които бутат мъртви тела от покрив в окупирания Западен бряг по време на операция срещу палестински бойци, предава Ройтерс.

На видеоклиповете, които започнаха да се разпространяват в интернет в четвъртък, се виждат трима израелски войници на покрива на сграда в град Кабатия. Те влачат и хвърлят трупове от ръба на сградата, като в един от случаите ритат мъртъв човек.

Захария Закарне, чичото на един от загиналите, заяви пред Ройтерс, че е видял какво се е случило. Според него израелските войници първо са се опитали да преместят телата с булдозер, но когато това се е оказало невъзможно, те са ги хвърлили от втория етаж. Закарне добавя, че се е чувствал "съсипан и безсилен" да направи нещо.

Израелската армия определи инцидента като "сериозен" и заяви, че това поведение не отговаря на нейните ценности. В отделно изявление армията съобщи, че в четвъртък нейните войници са убили седем бойци в престрелки и въздушен удар в Кабатия.

Насилието в Западния бряг се засили от началото на войната в Газа, като почти всекидневни операции на израелските сили водят до хиляди арести и редовни престрелки с палестински бойци, както и атаки от еврейски заселници срещу палестински общности.

Израелски въздушен удар уби най-малко петима на Западния бряг

Израелски въздушен удар уби най-малко петима на Западния бряг

Атаката е извършена срещу град Тубас