Израелският министър на финансите Бецалел Смотрич, отговарящ за администрацията на окупирания Западен бряг, предизвика остри реакции в понеделник, след като каза, че няма палестинска история или култура и няма такова нещо като палестински народ, цитира думите му Ройтерс.

Смотрич, който е ръководител на една от религиозно-националистическите партии в дясната коалиция на премиера Бенямин Нетаняху и който предизвика глобално възмущение по-рано този месец, когато призова палестински град да бъде "изтрит", произнесе реч на конференция по време на посещение във Франция.

"Има ли палестинска история или култура? Няма такава", заявява тогава той. "Няма такова нещо като палестински народ."

Докато изнася речта си, той стои на подиум, покрит с нещо, което изглеждаше като вариант на израелското знаме, което показваше израелска държава с разширени граници, включващи Западния бряг, Източен Йерусалим, Ивицата Газа и Йордания.

Говорител на Смотрич, каза, че знамето е поставено като украса от организаторите на конференцията и че министърът е бил гост.

Смотрич произнесе речта си в същия ден, когато израелски и палестински официални лица се срещнаха в египетския курорт Шарм ел-Шейх за преговори за деескалация преди свещения за мюсюлманите месец Рамадан и еврейския празник Пасха.

Борел е нежелан в Израел заради критики относно Западния бряг

Борел е нежелан в Израел заради критики относно Западния бряг

Ели Коен осъди коментарите на Борел, който сравнява израелските и палестински жертви

Палестинският премиер Мохамад Щайе осъди думите на Смотрич, като каза, че те представляват подбуждане към насилие.

В отделно изявление на палестинското външно министерство се казва, че отричайки съществуването на палестинския народ и неговите законни национални права в родината им, израелските лидери "създават среда, която подхранва еврейския екстремизъм и тероризма срещу нашия народ".

Подобни позиции "продължават спиралата на насилието с цел саботиране на усилията за постигане на спокойствие".

След като двама еврейски заселници бяха убити от въоръжен палетинец близо до град Хувара на Западния бряг миналия месец и заселниците отговориха, като подпалиха домове и коли там, убивайки един палестинец, Смотрич каза, че Хувара трябва да бъде "изтрит". Изправен пред международното осъждане на забележката, той по-късно каза, че "се е израезил грешно", но не се извини.

Западният бряг стана свидетел на вълна от конфронтация през последната година, с почти ежедневни израелски военни акции и ескалиращо насилие от еврейски заселници, на фона на вълна от нападения от палестинци.

През изминалата година израелските сили са убили повече от 250 палестинци, включително бойци и цивилни, докато повече от 40 израелци и чужденци са загинали при палестински нападения.

Израелски войници убиха трима палестинци на Западния бряг

Израелски войници убиха трима палестинци на Западния бряг

Друг палестински екстремист е заловен