Израел е сигнализирал на ръководителя на външната политика на Европейския съюз Жозеп Борел, че той не е добре дошъл да посети страната след критичните коментари, които направи относно израелската политика в окупирания Западен бряг, казаха израелски официални лица в сряда, съобщава АП.

Инцидентът отбеляза последния знак за влошаване на отношенията между новото крайнодясно правителство на Израел и някои от най-близките му съюзници.

Борел разстрои Израел със статия, публикувана миналата седмица, според която израелски служители приравняват израелските жертви на палестински атаки с бойци, убити при операции на израелската армия.

"Да бъдеш честен означава да признаеш, че екстремизмът нараства и от двете страни. Безразборните атаки и насилие отнемат много животи", пише Борел в Project Syndicate.

"Насилието от страна на израелските заселници на Западния бряг все повече заплашва палестинския живот и поминъка - почти винаги безнаказано. Нещо повече, израелските военни операции често причиняват смъртта на цивилни палестинци, често без ефективна отчетност", добави той.

Израелският външен министър Ели Коен осъди коментарите в разговор с Борел във вторник, съобщи израелското външно министерство.

"Няма място за сравнение или балансиране между жертвите на тероризма от израелска страна и палестинските терористи, подкрепяни от палестинските власти", каза той.

Израелски служител каза в сряда, че макар да няма официални планове или искания Борел да посети, израелското правителство му е дало да разбере, че той не е добре дошъл в момента.

"Той няма забрана", каза служителят, говорейки при условие за анонимност, тъй като не е упълномощен да обсъжда въпроса в протокола. "Не смятаме, че е добър момент да идва."

В Брюксел говорителят на Европейската комисия Петер Стано каза, че Борел не е бил възпрепятстван да влезе в Израел, защото не се е опитвал да го посети. "Не знаем за каквато и да е забрана или за каквото и да е решение на официалните израелски власти, което да не позволява на Борел да посети страна".

Той добави, че коментарите на Борел отразяват официалните позиции на 27-членния ЕС.

Израел има тесни политически и икономически отношения с много европейски държави. Премиерът Бенямин Нетаняху трябваше да пътува до Германия в сряда, седмица след официалното посещение в Италия.

Но Израел и ЕС многократно имаха разногласия през годините относно отношението на Израел към палестинците, израелското изграждане на селища и липсата на напредък в мирните преговори.

В статията си Борел казва, че "нито израелската, нито палестинската страна са готови за мир". Той призова палестинските фракции "да се откажат от тероризма и да преодолеят политическите си разделения", докато призова Израел да спре да строи селища върху окупирана земя, претендирана от палестинците, да спре насилието на заселниците и да предложи да се преговаря за независима палестинска държава.

В момента палестинците са разделени между две правителства - международно признатите Палестинска власт, които управляват полуавтономни зони в окупирания Западен бряг и Хамас, ислямската въоръжена групировка, която управлява ивицата Газа. ПВ е слаба, непопулярна и става все по-автократична, докато Хамас отказва да приеме правото на Израел да съществува.

Новото правителство на премиера Бенямин Нетаняху е доминирано от ултранационалисти, които се противопоставят на палестинската независимост и са за по-нататъшното разширяване на селищата, в които сега живеят около 700 000 израелци.

Съединените щати, най-близкият съюзник на Израел, критикува израелските заселнически изявления от правителството на Нетаняху и продължаващото насилие на заселници срещу палестинци. В отклонение от стандартните обичаи, официални лица на САЩ наистина се срещнаха тази седмица с министъра на финансите на Израел, крайно десен политик и лидер на движението за заселване.

Борел каза, че не обявява европейска мирна инициатива и вместо това призова "да се проучи какво можем да допринесем за израелско-палестинския мир, след като той дойде".