Израелските посолства и консулства по света затвориха в сряда заради стачка на дипломати и военни аташета заради спор за заплащане. Някои посолства пуснаха съобщение на страниците си в социалните медии.

"Поради решението на израелското Министерство на финансите да наруши разбиранията, които бяха договорени и подписани от генералния директор на Министерството на финансите на 21 юли 2019 г., и да приложи едностранна процедура, която променя протокол, който действа няколко десетилетия, ние сме принудени да затворим дипломатическата мисия", се казва в изявление, публикувано на различни уебсайтове на израелската мисия.

"Няма да се предоставят консулски услуги и никой няма да бъде допускан да влиза в посолството/консулството", се казва в съобщението.

Стачката е след като финансовото министерство иска да принуди дипломатите в чужбина да изплащат хиляди долари, които са им възстановени за разходи.

Израелските дипломати отдавна се оплакват от ниските заплати и лошите условия на труд в израелските мисии в чужбина.

Очаква се стачката да засегне и движението на палестинците, тъй като граничните пунктове между Израел и Западния бряг и ивицата Газа ще бъдат затворени.

Нетаняху иска да прехвърли средства от граждански към военни разходи

Нетаняху иска да прехвърли средства от граждански към военни разходи

Намаляване на гражданските разходи може да навреди на икономическия растеж