Израелският премиер Бенямин Нетаняху планира да прехвърли средствата, определени за граждански цели, за военни разходи, за да отговори на всякакви заплахи от Иран, заяви правителствен служител, цитиран от "Ройтерс".

Нетаняху не уточнява размера на средствата, но трябва да бъдат преместени "сега".

"Докато не бъде приет бюджет 2020 г., не могат да се правят промени в разходите. Бъдещите бюджети ще трябва да вземат предвид придвижването на средствата", заяви официалният представител.

Все още не е ясно дали Нетаняху или неговият политически съперник Бени Ганц ще съставят ново правителство или ще е необходимо ново гласуване след неубедителните избори през април и миналия месец.

"За да бъдем военно силни, сега трябва да прехвърлим пари от цивилните дейности към военните дейности", допълва Нетаняху.

"Що се отнася до гражданските разходи в много голяма степен неговите ръце са вързани", заяви главният икономист на лидера, по капиталови пазари, Джонатан Кац.

"Звучи като страхотен лозунг, но това, което е по-реалистично в тълкуването на изявлението му, е, че разходите за отбрана ще растат по-бързо от гражданските."

Той каза, че около 80% от гражданските разходи са заплати в публичния сектор и те няма да бъдат пипани. Вместо това инфраструктурни проекти могат да бъдат забавени, докато субсидиите за след училищни грижи за малки деца могат да бъдат спрени, заедно с повишаване на данъците.

Намаляването на гражданските разходи може да навреди на растежа, тъй като при 30% от икономическата продукция Израел е на второ място по такива разходи извън страните от ОИСР.

Банката на Израел посочва, че при толкова ниски граждански разходи "правителството е трудно да разпредели ресурси за политически мерки, които ще укрепят дългосрочния икономически растеж".

Нетаняху твърди: Иран разполага ракети в Йемен, които могат да ударят Израел

Нетаняху твърди: Иран разполага ракети в Йемен, които могат да ударят Израел

Иран се опитвал да се сдобие с прецизни оръжия