Световната здравна организация заяви, че е успяла да започне кампанията си срещу полиомиелит в централната част на Газа и да ваксинира десетки хиляди деца въпреки израелските удари в определената защитена зона часове преди това, съобщава "Ройтерс".

Като част от споразумение между израелската армия и палестинската въоръжена групировка "Хамас" хуманитарните паузи в продължилата една година война в Газа трябваше да започнат рано вчера, за да бъдат ваксинирани стотици хиляди деца.

Въпреки това часове преди това хуманитарната служба на ООН обяви, че израелските сили са ударили палатки близо до болница Ал Акса, като четирима души са били изгорени до смърт.

Агенцията на ООН за палестинските бежанци съобщи, че едно от нейните училища в град Нусейрат в централната част на Газа, предназначено за място за ваксиниране, е било поразено през нощта между неделя и понеделник. При атаката са загинали 22 души.

Започва вторият етап на ваксинацията срещу полиомиелит в Газа

Започва вторият етап на ваксинацията срещу полиомиелит в Газа

В централната част на анклава

Говорителят на СЗО Тарик Яшаревич заяви на брифинг, че над 92 000 деца, или около половината от децата, попадащи в обхвата на кампанията в централната част на Газа, са били ваксинирани вчера.

Вчера ваксинацията е преминала без голям проблем и се надяваме, че ще продължи по същия начин, посочи той.

По-рано други хуманитарни агенции изразиха загриженост относно изпълнимостта на кампанията за полиомиелит в Северна Газа, където се провежда израелска офанзива.

Групи за подпомагане извършиха първи кръг от ваксинации миналия месец.

Кампанията беше инициирана след установяването на случай на полиомиелит при бебе през август - първият такъв в Газа от 25 години насам. Израел и бойците на "Хамас" се съгласиха на ежедневни 8-часови паузи в боевете в предварително определени райони, за да позволят извършването на ваксинациите.

По време на първия етап в анклава бяха доставени приблизително 554 512 флакона с ваксини, което е достатъчно за 4 973 736 индивидуални ваксини за различни заболявания и потенциални епидемии в анклава.

ООН похвали темпа на ваксинация в Газа, но поиска постоянно примирие

ООН похвали темпа на ваксинация в Газа, но поиска постоянно примирие

Вече са ваксинирани около 187 000 деца в централната част на анклава