Палестинската групировка "Хамас" се съгласила на седемдневно хуманитарно примирие в Газа, за да се проведе кампания за ваксиниране срещу полиомиелит сред местното население.

Това съобщава базираният в Лондон новинарски сайт Al-Araby Al-Jadeed на арабски език, цитиран от The Times of Israel.

Говорителят на "Хамас" Джихад Таха е казал в интервю, че призовава всички страни да изпълнят инициативата за временно примирие. По думите му, на Израел не трябва да бъде позволено "да избягва или да отлага и да въвежда алтернативи, като посочва места да започнем процеса на ваксиниране и да не се ангажиран с никакво хуманитарно примирие."

Изданието се позовава на неназовани египетски източници, които очакват примирие да започне до дни, което ще продължи през светлата част на деня в продължение на 3-5 дни, с изключение на местата в Ивицата, където действа израелската армия.

Примирието, за което се твърди, че е обсъдено от Египет и САЩ миналата седмица, няма връзка с каквато и да е сделка между Израел и Хамас, тъй като преговорите не успяха да доведат до пробив.

Без споразумение след поредния кръг преговори за Газа

Без споразумение след поредния кръг преговори за Газа

Нито "Хамас", нито Израел, са се съгласили на компромиси

ООН се готви да ваксинира около 640 000 деца в Газа, след като Световната здравна организация (СЗО) съобщи, че 10-месечно бебе е било парализирано от полиомиелит тип 2, първият подобен случай на територията от 25 години.

Снощи Канал 13 съобщи, че Йерусалим е разрешил временно хуманитарно примирие в Ивицата, за да улесни ваксинирането срещу полиомиелит.

Решението е взето по искане на държавния секретар на САЩ Антъни Блинкън при посещението му миналата седмица. Твърди се, че премиерът Бенямин Нетаняху и шефовете по сигурността са одобрили стъпката, без да актуализират министрите от кабинета по сигурността.

Кабинетът на министър-председателя отрече да е разрешил примирието, но потвърди, че е одобрил "определянето на определени райони в Ивицата". Той твърди, че този ход е бил представен в кабинета по сигурността и е получил подкрепата му.

Над 40 000 са жертвите от началото на войната в Газа

Над 40 000 са жертвите от началото на войната в Газа

По-голямата част от загиналтие са цивилни граждани

Припомняме, че тялото на израелски войник, отвлечен от бойци в Газа на 7 октомври, бе открито и върнато в Израел. Името на загиналия няма да бъде публикувано по искане на семейството му. Операцията е била извършена през нощта.

В Газа все още има 108 заложници, държани от групировки. Смята се, че около една трета от тях са загинали, а съдбата на останалите е неизвестна. Армията не е потвърдила колко от тях са живи.

"Хамас" и израелските лидери продължават преговорите чрез посредници в опит да сложат край на 10-месечната война.

Самият Нетаняху бе подложен на натиск в Израел от роднини на заложниците да сключи сделка с "Хамас", за да бъдат върнати.

Над 40 500 палестинци загинаха във войната. Пренаселеният анклав е опустошен. Повечето от неговите 2,3 милиона души население бяха разселвани многократно и са пред остър недостиг на храна и лекарства.

Преговорите за Газа продължават на фона на боеве и хуманитарна катастрофа

Преговорите за Газа продължават на фона на боеве и хуманитарна катастрофа

Израелската делегация пристига в Кайро в неделя