Преговорите за прекратяване на огъня в Газа, които продължиха в неделя в Кайро, не са завършили с постигнато споразумение.

Това съобщава "Ройтерс", като цитира свои източници от екипа на египетските посредници.

Нито "Хамас", нито Израел, са се съгласили на компромиси, представени от посредници.

Така се поставят под съмнение шансовете за успех на последното усилие за прекратяване на 10-месечната война.

Месеци преговори не успяха да доведат до споразумение за прекратяване на военната кампания на Израел в Газа, или за освобождаване на останалите заложници от "Хамас", взеъи при нападението на 7 октомври.

Говорейки на пресконференция в Халифакс, Канада, съветникът по националната сигурност на САЩ Джейк Съливан каза, че като посредник Вашингтон все още работи усилено в Кайро с египетските и катарски посредници, както и с израелците.

Над 40 000 са жертвите от началото на войната в Газа

Над 40 000 са жертвите от началото на войната в Газа

По-голямата част от загиналтие са цивилни граждани

Премиерът Бенямин Нетаняху влезе в пререкание с израелските преговарящи за прекратяване на огъня заради настояването му, че Израел няма да се изтегли от т. нар. Филаделфийски коридор в южната част на Газа. Това разкри човек, запознат с преговорите.

Филаделфийският коридор, по протежение на границата с Египет, и коридорът "Нецарим", пресичащ средата на Ивицата Газа, бяха две от основните спорни точки в преговорите.

Нетаняху многократно е настоявал, че Израел няма да се откаже от контрола над Филаделфийския коридор, защото иска да попречи на "Хамас" да превежда контрабандно оръжия и бойци през границата с Египет. Той посочи и че Израел трябва да поддържа контролно-пропускателни пунктове в коридора "Нецарим", за да спре въоръжени бойци на "Хамас", които се движат от южната част на ивицата Газа на север.

Разнобой между Нетаняху и израелските преговарящи за условията за мир

Разнобой между Нетаняху и израелските преговарящи за условията за мир

Израелският премиер не се отказва от контрола върху Филаделфийския коридор

Броят на жертвите от началото на войната в Газа продължава да расте. Загиналите са най-малко 40 405. Ранените пък са 93 468. Това съобщи здравното министерство на Газа.

По-голямата част от загиналтие са цивилни граждани

Само през изминалите 24 часа убитите са 71 на брой, а ранените - 112.

Война в Газа започна, след като бойци на Хамас нападнаха Израел на 7 октомври 2023 г., убивайки 1200 души и взимайки заложници.

Израел твърди, че прави всичко възможно, за да избегне цивилни жертви и обвинява "Хамас", че използва човешки щитове, твърдение, което групировката отрича.

Преговорите за Газа продължават на фона на боеве и хуманитарна катастрофа

Преговорите за Газа продължават на фона на боеве и хуманитарна катастрофа

Израелската делегация пристига в Кайро в неделя