Преговарящите за прекратяване на огъня в Газа и заложници обсъдиха нови предложения за компромис в Кайро в събота, опитвайки се да преодолеят различията между Израел и "Хамас".

Делегация на "Хамас" пристигна в събота, за да бъде по-близо, за да прегледа всички предложения, които се появяват в основните преговори между Израел и страните посредници Египет, Катар и Съединените щати, казаха два египетски източника по сигурността.

Пътуването на израелската делегация до Кайро за следващия кръг от преговори е планирано за 25 август.

Това се случва на фона на предупрежденията на ООН за влошаване  хуманитарните условия в района. 

Израелските военни удари в Газа са убили 50 души в събота, съобщиха палестинските здравни власти. 

Израел иска да има контрол над коридора "Филаделфия"

Израел иска да има контрол над коридора "Филаделфия"

Прекъсване на оръжейните доставки за Хамас

Премиерът Бенямин Нетаняху влезе в пререкание с израелските преговарящи за прекратяване на огъня заради настояването му, че Израел няма да се изтегли от т. нар. Филаделфийски коридор в южната част на ивицата Газа. Това разкри човек, запознат с преговорите. 

Филаделфийският коридор, по протежение на границата с Египет, и коридорът "Нецарим", пресичащ средата на Ивицата Газа, бяха две от основните спорни точки в преговорите, подкрепени от Египет, Катар и Съединените щати.

Нетаняху многократно е настоявал, че Израел няма да се откаже от контрола над Филаделфийския коридор, защото иска да попречи на "Хамас" да превежда контрабандно оръжия и бойци през границата с Египет. Той посочи и че Израел трябва да поддържа контролно-пропускателни пунктове в коридора "Нецарим", за да спре въоръжени бойци на "Хамас", които се движат от южната част на ивицата Газа на север.

Израел: Бригадата на Хамас в Рафах е победена

Израел: Бригадата на Хамас в Рафах е победена

Галант инструктира войските да се съсредоточат върху унищожаването на останалите тунели на границата

Бойците на "Хамас" убиха около 1200 души и отвлякоха около 250 заложници на 7 октомври, а израелските ответни удари опустошиха Газа и причиниха смъртта на повече от 40 000 палестинци.

Нетаняху беше подложен на засилен натиск да постигне споразумение от страна на семействата на някои от израелските заложници, които остават в Газа и мнозина остро осъдиха неуспеха за това, като се присъединиха към критиците, които го обвиниха, че възпрепятства постигането на споразумение заради собствените си политически цели.

На фона на натиска от страна на хардлайнерите в собствения му кабинет срещу всякакви отстъпки и с проучванията на общественото мнение, показващи повишаване на катастрофалния му рейтинг в началото на войната, премиерът многократно е заявявал, че се стреми към пълна победа над "Хамас".

Междувременно генерал Чарлс Браун, председател на Обединения комитет на началник-щабовете на въоръжените сили на САЩ, започна необявено посещение в Близкия изток в събота, за да обсъди начини за избягване на нова ескалация на напрежението, което може да прерасне в по-широк конфликт, докато регионът се подготвя за заплаха от иранска атака срещу Израел.

Египет скептичен за скорошно примирие в Газа

Египет скептичен за скорошно примирие в Газа

Според основния преговарящ, "Хамас" няма да се съгласи с условията