Говорителят на израелските отбранителни сили Йонатан Конрикус каза пред Си Ен Ен, че израелската армия изработва подробностите за паузата във военните действия, включена в споразумението за освобождаване на заложници. По думите му точният момент все още не е определен, съобщава Би Би Си.

"Докато израелското правителство не ни нареди ние няма да спрем, ще продължим да се борим с "Хамас" и когато такова споразумение влезе в сила, ние ще го спазваме. Но ние ще бъдем много бдителни на терен", каза подполковникът.

Конрикус също изрази загриженост, че бойците на "Хамас" ще се възползват от паузата в боевете, за да се снабдят и прегрупират.

"Разбира се, бихме предпочели да продължим да оказваме натиск върху "Хамас"", каза той, "но тази пауза е поради много важна причина. Ние ще изпълним ангажиментите, поети от израелското правителство."

Съгласно споразумението, постигнато с посредничеството на Катар, Израел ще освободи група палестински затворници, държани в неговите центрове за задържане, и ще спре военните си операции в Газа за няколко дни, според високопоставен служител на администрацията на Байдън, който информира репортерите преди съобщението. Служителят на администрацията каза, че споразумението, договорено през последните шест седмици, е "структурирано да стимулира освобождаването на повече от 50", с цел да върне всички заложници у дома.

В израелското изявление се казва, че "освобождаването на всеки 10 заложници ще доведе до един допълнителен ден в паузата".

Катар потвърди сделка Израел - Хамас до 24 часа

Катар потвърди сделка Израел - Хамас до 24 часа

Освобождаване на 50 заложници и хуманитарна пауза с доставки