Катар потвърди постигането на споразумение за "хуманитарна пауза" в Газа с размяна на израелски заложници срещу палестински затворници. По-рано Израел одобри споразумението, а групировката "Хамас" в изявлението даде и подробности.

"Началото на тази пауза ще бъде обявено през следващите 24 часа и ще продължи четири дни, с възможност за удължаване", заявява катарското външно министерство в социалната мрежа X.

По-рано Израел и "Хамас" съобщиха за постигнатата сделка, включваща 4-дневно спиране на огъня и размяна на 50 израелци - жени и деца - държани от ислямистката групировка като заложници, срещу освобождаването от израелски затвори на 150 палестинци - също жени и деца.

От началото на военното противопоставяне Катар има посредническа роля, включително и при първите две освобождавания, които обхванаха четирима души.

"Държавата Катар потвърждава ангажимента си към продължаващите дипломатически усилия за деескалация на напрежението, спиране на кръвопролитията и защита на цивилното население."

Дипломатически усилия проявяват и Египет и САЩ, като и те са участвали в постигането на договореността. Американският президент приветства споразумението и изрази надежда всички аспекти от него да бъдат изпълнявани. Джо Байдън изказва благодарност на емира на Катар и президента на Египет.

Катар потвърждава договореностите - 50 заложници, жени и деца, се разменят срещу някои палестински затворници. Ще бъде обявено четиридневно примирие, доставки на хуманитарни помощи. В информацията на катарското външно министерство не се посочва брой, както и вида на палестинските затворници, по-рано "Хамас" обяви бройката 150.

Броят на освободените затворници ще се увеличава в по-късните етапи на реализация на споразумението, се посочва от властите в Катар, а самото начало, активният етап на реализация на споразумението ще е през следващите 24 часа след това изявление.

Израел одобри сделка с "Хамас" за 50 заложници

Израел одобри сделка с "Хамас" за 50 заложници

50 жени и деца ще бъдат освободени срещу палестински затворници и пауза в спирането на огъня

Тази сутрин говорителят на израелската армия Джонатан Конрикус заяви пред CNN, че се работи по детайлите в паузата на военните действия. По думите му конкретните срокове още не са определени. "До момента, докато израелското правителство не ни заповяда на направим това, ние ще продължим борбата с Хамас и когато това споразумение влезе в сила, ние ще го спазваме. Но ние ще останем бдителни на място", заявява подполковник Конрикус. Той изказва опасенията си, че Хамас ще използва хуманитарната пауза за прегрупиране и попълване на запасите.

Военният заявява, че армията би предпочела да продължи настъплението си, но ще изпълняват всички ангажименти, поети от израелското правителство.

Израел по-късно публикува списък с 300 палестинци, които могат да бъдат освободени съгласно споразумението между Израел и "Хамас".

Списъкът, публикуван на уебсайта на израелското министерство на правосъдието, показва имената, възрастта и нарушенията на тези, които може да бъдат освободени.

Първоначално се очакваше Израел да освободи 150 палестински затворници.

Израел освобождава 300 задържани палестинци - предимно млади мъже

Израел освобождава 300 задържани палестинци - предимно млади мъже

Сред тях има само 26 жени и момичета