Израелският въздушен удар тази нощ предизвика масивен пожар, при който загинаха 45 души в палатков лагер в град Рафах, Газа, съобщиха официални лица в понеделник. Това доведе до възмущение сред световните лидери, които призоваха за изпълнение на решението на Международния съд за спиране на израелската атака., предава Ройтерс.

Израелските танкове продължиха да обстрелват източните и централните райони на града в южната част на Газа в понеделник, убивайки осем души, съобщиха местните здравни служители.

Израелската армия съобщи, че въздушната атака в неделя, базирана на "точна разузнавателна информация", е ликвидирала военачалника на Хамас за Западния бряг и друг служител, отговорен за нападенията срещу израелци. По-рано в неделя те съобщиха, че осем ракети са били прихванати след изстрелване от района на Рафах

Главният военен прокурор на Израел нарече въздушния удар "много сериозен" и заяви, че е започнало разследване. "Израелските отбранителни сили (ИДФ) съжаляват за всяка вреда на цивилни по време на войната", каза генерал-майор Ифат Томер Йерушалми на конференция в понеделник.

Атаката е извършена в квартала "Тел Ал-Султан", където хиляди палестинци потърсеха убежище, след като израелските сили започнаха сухопътна офанзива в източната част на Рафах преди повече от две седмици.

Повече от половината от загиналите са жени, деца и възрастни хора, съобщиха здравните служители в управляваната от Хамас ивица Газа, като добавиха, че броят на жертвите вероятно ще се увеличи, тъй като много хора, пострадали от пожара, са в критично състояние с тежки изгаряния.

Израел продължи атаките срещу Рафах въпреки решението на Международния съд на ООН в петък, който нареди да спре, аргументирайки, че решението на съда предоставя известна свобода за военни действия там.

Израел не изключва офанзива в Рафах и след заповедта на МС

Израел не изключва офанзива в Рафах и след заповедта на МС

Според израелските власти, те все още имат право на някои военни действия там

Реакции от световни лидери

Френският президент Еманюел Макрон заяви, че е "възмутен" от последните атаки на Израел. "Тези операции трябва да спрат. Няма безопасни зони в Рафах за цивилните палестинци", написа той в X.

Германският външен министър Аналена Бербок и върховният представител на ЕС по външната политика Жозеп Борел заявиха, че решението на Международния съд трябва да бъде уважено. "Международното хуманитарно право важи за всички, включително и за действията на Израел по време на войната", каза Бербок.

"На фона на глада, на фона на отказа да се допусне помощ в достатъчни обеми, това, на което станахме свидетели снощи, е варварство", каза ирландският външен министър Михол Мартин.

Египет осъди "умишленото бомбардиране на палатките на разселените хора" от израелската армия, съобщиха държавните медии, описвайки го като явно нарушение на международното право.

Саудитска Арабия също осъди израелската атака, а Катар заяви, че ударът по Рафах може да възпрепятства усилията за посредничество за прекратяване на огъня и размяна на заложници.

Италия: Израелските атаки срещу цивилни не могат да бъдат оправдавани

Италия: Израелските атаки срещу цивилни не могат да бъдат оправдавани

Най-острата реакция на Рим срещу израелската кампания в Газа

Няма безопасна зона

На дневна светлина се видя, че лагерът представлява само останки от палатки, усукани метални конструкции и обгорели вещи.

Болниците в Рафах, включително полевата болница на Международния комитет на Червения кръст, не успяха да се справят с всички ранени, така че някои бяха преместени в болници в Хан Юнис, по-на север в Газа, за лечение, съобщиха медици.

Агенцията на ООН за палестинските бежанци (UNRWA) заяви, че ситуацията е ужасяваща. "Газа е ад на земята. Снимките от снощи са поредното доказателство за това", написа UNRWA в X.

Повече от 36,000 палестинци са загинали в израелската офанзива, съобщава министерството на здравеопазването на Газа. Израел започна операцията след нападения на милиции, водени от Хамас, в южните израелски общности на 7 октомври, при които бяха убити около 1,200 души и заловени повече от 250 заложници, според израелски източници.

Израел заявява, че иска да изкорени бойците на Хамас, укриващи се в Рафах, и да спаси заложници, които според тях се държат в района. Но страната се сблъсква с глобално осъждане за неспособността си да предпазва живота на цивилните.

Израелските танкове продължиха да обстрелват периферията на Рафах, близо до граничния пункт от Газа в Египет, от 6 май насам и са навлезли в някои източни райони на града.

ЕС обмисля собствена мисия в Рафах

ЕС обмисля собствена мисия в Рафах

Жозеп Борел критикува Бенямин Нетаняху, че използва фалшиви твърдения за антисемитизъм срещу МНС