Турският президент Реджеп Ердоган обяви подкрепата си за "Хизбула" срещу заплахите на Израел. Ердоган е военнопрестъпник, който избива невинни кюрди през сирийската граница и се опитва да откаже правото на Израел на самоотбрана срещу терористична организация, нападаща от Ливан по заповед на Иран.

Това написа в X, бивш "Туитър", израелският министър на външните работи Израел Кац. 

Министерството на външните работи на Турция осъди изявлението, определяйки го като опит за прикриване престъпленията на Израел.

Ердоган: Турция е солидарна с Ливан

Ердоган: Турция е солидарна с Ливан

Той предупреди, че Нетаняху планира да разпространи войната в региона

"Ние считаме неуважителния пост на израелския външен министър, насочен към нашия уважаван президент, като тон, който може да бъде възприет само от длъжностно лице на държава, обвинена в геноцид", се казва в изявление на министерството.

То подчерта, че подобни обвинения са част от усилията на Израел да прикрие собствените си престъпни действия. Турция ще продължи да се бори за мир и справедливост, се казва още в позицията.

Ердоган заяви, че Турция е солидарна с Ливан на фона на нарастващото напрежение с Израел. Той призова страните в региона да подкрепят Бейрут. 

Напрежението между двете държави ескалира през последните седмици, като разпали страхове, че това ще премине към война между Израел и подкрепяната от Иран групировка "Хизбула". Атаките, разменяни през северната граница на Израел, доведоха до евакуацията на хиляди хора от райони от двете страни на границата.

В реч пред депутатите от Партията на справедливостта и развитието в парламента Ердоган каза, че израелският премиер Бенямин Нетаняху планира да разпространи войната в региона и подчерта, че това ще "доведе до голяма катастрофа". Западната подкрепа за Израел е "жалка", допълни той.

Израел се закани на Ливан да вземе мерки срещу "Хизбула"

Израел се закани на Ливан да вземе мерки срещу "Хизбула"

Не се уточнява какви ще бъдат те

"Изглежда, че Израел сега е обърнал очи към Ливан, след като унищожи и подпали Газа. Виждаме, че западните страни оказват подкрепа на Израел зад кулисите", посочи Ердоган.

Президентът заяви, че "Турция е до братския народ и държава Ливан" и призова към солидарност и останалите страни в региона.

На 19 юни лидерът на ливанската проиранска групировка "Хизбула" за първи път заплаши Кипър, обвинявайки го, че позволява на Израел да използва неговите летища и бази за военни учения. Кипър отрече обвиненията, като кипърският президент Никос Христодулидис каза, че островът по никакъв начин не е замесен във военния конфликт.

Няколко дни по-късно турският външен министър Хакан Фидан каза, че гръцкият Кипър се е превърнал в военна база, откъдето постоянно се извършват военни полети към Газа. В отговор на това Гърция заяви, че е солидарна с Кипър и няма да позволи да ѝ диктуват каква трябва да бъде нейната политика и поддържа "принципна позиция" по отношение на развитието в Близкия изток и по-точно в Газа.

Гърция отговори на Турция и "Хизбула" и защити Кипър

Гърция отговори на Турция и "Хизбула" и защити Кипър

Гърция няма да позволи да ѝ диктуват каква трябва да бъде нейната политика и поддържа "принципна позиция" за Газа