Министърът на отбраната на Израел Амир Перес изгуби лидерския пост в Партията на труда, която е част от управляващата коалиция в страната, съобщи Би Би Си.   

Перес беше подложен на остри критики заради военната операция в Ливан.

За втория кръг на вътрешнопартийните избори се класират бившият премиер Ехуд Барак и бившият шеф на службите за безопасност Ами Аялон.  

В Партията на труда тези избори се възприемат като най-важните за последните 15 години. Барак и Аялон обещават да изведат партията от управляващата коалиция ако премиерът Ехуд Олмерт остане на поста си  

Според предварителните данни нито Барак, нито Аялон са събрали 40 на сто от гласовете на първия тур, което означава, че на 12 юни ще се проведе втори на изборите за лидерския пост.

За Барак са гласували 38 на сто от израелските лейбъристи, за Аялон - 33 на сто. Сегашният лидер Амир Перес се класира на трето място със 17 на сто от гласовете. Окончателните резултати ще станат ясни във вторник.

Ехуд Барак оглавяваше правителството но Израел от 1999 г. до 2001 г. Управлението му се оценява нееднозначно. По време на мандата му бяха изтеглени израелските войски от Ливан и започна палестинската интифада.

Ами Аялон, който работи в израелския парламент едва година, се приема като ново лице в политиката. Той е бивш шеф на израелските служби за сигурност.