Шимон Перес и Ехуд ОлмертСъживяването на Близкоизточния план от 2002 година, предложено от Саудитска Арабия, ще бъде важна първа стъпка към осъществяване на мирния процес, съобщиха палестински и израелски власти.

Израелският вицепремиер Шимон Перес обяви, цитиран от АП, че предложението ще доведе до важен напредък в позициите на арабските държави спрямо Израел.

От своя страна главният преговарящ за Палестина Саеб Ерекат нарече плана „важна стъпка напред".

Планът предвижда пълно изтегляне на израелските войски от областта, която бе завладяна от тях през 1967 година по време на  войната в Близкия изток, и възстановяването на независимостта на палестинската държава. Като компенсация се предвижда пълно дипломатическо признаване на израелската държава от арабския свят.

Ерекат потвърди информацията, че въпросът за саудитския план е разглеждан сериозно по време на преговорите между израелския министър-председател Ехуд Олмерт и палестинския лидер Махмуд Абас в неделя, и нарече плана „най-стратегическото нещо, дошло от арабска страна от 1948 година насам".

„Надявам се израелците наистина да приемат този документ", заяви пред репортери Ерекат.

Перес, Ерекат и йордански правителствени служители бяха в Токио за четиристранна конференция по „за изграждане на сигурността", която бе фокусирана върху икономическото и политическото сътрудничество в региона.