Личните данни за почти всеки гражданин на Еквадор изтекоха онлайн, имена, финансова информация и граждански данни на около 17 милиона души, включително 6,7 милиона деца, са открити от компанията за сигурност vpnMentor.

Огромният кеш на данни е открит на необезпечен облачен сървър на Amazon, който почти всеки може да разгледа. Достъпът до сървъра вече е ограничен благодарение на екипа за компютърна аварийна сигурност в Еквадор.

"Нарушаването на данните включва голямо количество чувствителна лична информация на индивидуално ниво", коментират Ноам Ротем и Ран Локар от vpnMentor, цитирани от БиБиСи.

Освен основните данни за идентичност, изложените файлове включват: официални идентификационни номера на картите за самоличност, телефонни номера, данни за семейство , брачни дати, образователна история, работни документи.

Информацията включва и финансови записи, салда по сметки на клиенти на голяма еквадорска банка. Данъчни записи, включително официални идентификационни номера на приходите за компаниите, са намерени в друго досие.

"Това нарушение на данните е особено сериозно и поради това, колко информация е разкрита за всеки индивид", допълват служителите по сигурността.

Намерени са 18 GB данни в различни файлове, запазени на незащитен сървър, създаден и управляван от Novaestrat - еквадорска компания за маркетинг и анализи. Нарушаването на данните е проследено и от уебсайта ZDNet.

Обикновено преглеждане на данните би могло да разкрие списъци с богати еквадорци, техните домашни адреси, деца, колите, които са карали, и номерата на техните регистрационни табели.

Достъпът до данните е прекъснат, след като е сигнализиран екипът на Еквадор за аварийно реагиране.

Това е второто голямо изтичане на потребителски данни, произхождащи от държава от Южна Америка. През август ZDNet съобщи за подобен сървър на Elasticsearch, който изложи данните като избиратели на 14,3 милиона чилийци, около 80% от цялото население на страната.

Припомняме, теч на данни на граждани има и в Европа, България, на 15 юли в ДАНС, МВР и НАП провериха сигнал от хакер, че е източена значителна част от базата данни на Националната агенция по приходите и се разбра, че са изтекли личните данни на над 5 млн. български граждани заради неопазена база данни.

В НАП изобщо нямало разписани правила за защита на личните данни

В НАП изобщо нямало разписани правила за защита на личните данни

Това установи проверката на Комисията за защита на личните данни