Редица пропуски в работата на НАП са били установени при проверка, извършена от Комисията за защита на личните данни. Това стана ясно на заседание на временната анкетна комисия, която проучва обстоятелствата около хакерската атака в Приходната агенция, довела до теч на личните данни на 5 млн. българи, съобщава БГНЕС.

Председателят на Комисията Венцислав Караджов посочи, че НАП има пропуски в някои технически и организационни мерки. Проверката е показала, че основните отговорности за информационната сигурност са съсредоточени единствено в ИТ дирекцията, като изобщо няма разписани правила и процедури за защитата на личните данни.

"Вътрешните правила са прекалено общи и за всяка от поддържаните в НАП информационни системи няма разработени правила за обработка на данните в самата система. Необходимо е да се има предвид, че киберсигурността е само част от мерките за защита на личните данни", изтъкна Караджов. По негови думи липсвали и вътрешни правила за обучение на служителите в Приходната агенция.

НАП оспорва глобата за теча на данни

НАП оспорва глобата за теча на данни

Обмислят да съдят хакерите

На днешното заседание на Комисията стана ясно, че някои от информационните системи в приходната агенция са още от 2008 г. По тази причина Халил Летифов от ДПС ги нарече "музейни експонати".

От своя страна социалистите разкритикуваха кадровата политика на НАП. Според тях отговорните за защитата на личните данни в НАП са 60 на 10 "калинки" и нямат необходимата професионална подготовка за това.

На свой ред председателят Красимир Ципов подчерта, че не е работа на комисията да оценява качеството на кадрите в НАП. ГЕРБ контрираха с въпроса има ли изобщо висше учебно заведение у нас, което да подготвя специалисти в областта на защитата на личните данни.

25% от българите не са с хакнати данни

25% от българите не са с хакнати данни

Приложението на НАП работи само с български оператори

БСП повдигна и въпроса за персонална отговорност на ръководството на НАП заради случая с хакерската атака, който според червените не трябва да се размине само с глоба, която ще бъде платена от данъкоплатците. От КЗЛД обясниха, че в правомощията им е само да извършват предписания в срок, а ако те не бъдат изпълнени - да налагат финансови санкции. Размерът на глобата пък се е определял от броя на засегнатите лица и обема на данните.

От Комисията припомниха и идеята си да бъде създаден Национален обучителен център в областта на защитата на личните данни. Предвижда се на следващото заседание на комисията за НАП да бъде поканено на изслушваше ръководството на Държавна агенция "Електронно управление".

Румен Радев: Не е достатъчно да напишеш закон за киберсигурност

Румен Радев: Не е достатъчно да напишеш закон за киберсигурност

Държавният глава настоя за поемане на отговорност