Десетки хиляди документи, съдържащи имената, адресите, телефонните номера и семейни контакти на екстремисти, присъединили се към ДАЕШ ("Ислямска държава"), са били дадени на британската телевизия Sky News, обявиха оттам, цитирани от „Франс прес”.  

Sky съобщи, че разочарован бивш член е предал документите на флашка, които били откраднати от шефа на вътрешната охранителна полиция на терористичната групировка.   

Документите са форми, които новите членове на ДАЕШ е трябвало да попълват, за да бъдат приети в организацията, и съдържат информация за 22 000 граждани от 51 страни.

„Sky News информира властите за придобивката”, пише телевизията на сайта си. Засега нито вътрешният, нито външният министър на Великобритания са коментирали темата.

Съобщава се, че някои от документите съдържат информация за по-рано неизвестни екстремисти от Северна Европа, САЩ и Канада, както и Северна Африка и Близкия изток.

Това може да е голям напредък”, посочва Крис Филипс, управляващ директор на контратеростична консултантска компания, и добавя: „Това показва колко са уязвими ДАЕШ от собствените си хора, които се обръщат срещу тях... Потенциалът службите за сигурност да идентифицират непознати терористи значително се увеличи.”

Филипс подчертава, че течът на тази чувствителна информация може да вдъхнови други да се обърнат срещу терористичната групировка, че документите могат да бъдат използвани в бъдещи съдебни преследвания, и че те могат да помогнат за спирането на потока от доброволци, пътуващи от Европа и САЩ да се присъединят към ДАЕШ.  

Копията на документите, излъчени по Sky News, показват, че новите членове е трябвало да отговарят на 23 въпроса, включително за кръвната си група, моминското име на майка си, „ниво на разбиране на шериата” и предишен опит.

Някои от имената в документите са на бойци, които вече са били идентифицирани, като Абдел-Майед Абдел Бари, бивш рапър от Западен Лондон, който веднъж бил публикувал своя снимка в "Туитър", държейки отрязана глава.

Документите са били получени от лице, използващо името Абу Хамед, бивш член на Свободната сирийска армия, който по-късно се присъединил към ДАЕШ. Той откраднал флашката с документи и ги предал в Турция на журналист, обяснявайки, че напуснал, защото ислямистките правила са се деформирали в рамките на групировката.