Лична информация на настоящи и бивши служители в НАСА може да са откраднати след хакерски пробив в сървърите през октомври, съобщават редица медии по света.

Във вътрешна бележка, изпратена на служители във вторник и публикувана от базирания в САЩ космически портал SpaceRef.com, НАСА признава, че са хакнати почти два месеца след откриване на пробива.

Хората зад атаката все още не са идентифицирани, а НАСА коментира, че непознат нарушител има достъп до един от сървърите на агенцията, който съдържа личните данни на служителите.

Обхватът на нарушението и броят на засегнатите служители все още не са известни. В своята бележка НАСА обяснява на служителите си, че хакерската атака не е застрашила нито една мисия. "Тези служители на гражданската служба на НАСА, които са били на борда, са отделени от агенцията и / или са прехвърлени между центрове, от юли 2006 г. до октомври 2018 г., може да са били засегнати", пише помощник-администраторът на НАСА Боб Гибс в бележката.

НАСА уведомява всички свои служители за нарушението, независимо от това дали тяхната информация може да е била компрометирана или не, за да могат да предприемат превантивни мерки.

"След като бъдат идентифицирани, НАСА ще предостави специфична последваща информация на служителите, бивши и настоящи, чиято информация е засегната, включително да предлагат услуги за защита на личните данни и свързаните с тях ресурси, според случая", допълва Гибс.

НАСА открива хакерската атака на 23 октомври и информира, че работи с федерални партньори по киберсигурност "за да прегледа сървърите, да определи обхвата на потенциалната кражба на данни и да идентифицира потенциално засегнатите лица".

"Този процес ще отнеме време. Текущото разследване е първостепенен приоритет на агенцията, с активно участие на висшето ръководство", допълва Гибс. 

НАСА и друг път има подобни проблеми със сигурността през 2011 г. и 2016 г., съобщават ZDNet и CNET.

Дипломати от ЕС са хакнати от Китай, предупреждават експерти от САЩ
Обновена

Дипломати от ЕС са хакнати от Китай, предупреждават експерти от САЩ

Дипломатическата комуникация е следена с години