Лидерите на страните членки на НАТО са прекъснали редовния си график на срещата в Брюксел, за да проведат извънредна среща.

Това е станало, след като Тръмп значително е втвърдил тона относно военните разходи на страните членки на НАТО, като е набелязал конкретно Германия, Испания и Белгия на заседанието на закрити врата в Брюксел, разкриват два източника, цитирани от "Ройтерс".

Нарушавайки предварително подготвения сценарий, който предвиждаше обсъждане на перспективите на Украйна и Грузия за членство в НАТО, Тръмп "насилствено повтори позицията си, че иска от членовете на НАТО да достигнат до 2 процента военни разходи в по-кратък срок от договорения", разкриват източниците.

Коментарите на Тръмп са принудили генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг незабавно да промени заседанието на НАТО в извънредна среща само на страните членки на алианса, като лидерите на Украйна и Грузия са били помолени да напуснат заседателната зала.

Според два източника от НАТО Тръмп не е заплашвал да изтегли САЩ от алианса. По-рано се появиха информации, че той е заплашил да напусне алианса, ако неговите членове не увеличат разходите си за отбрана. Някои медии посочиха, че американският президент е настоял за по-кратък от договорения период, в който разходите за отбрана да бъдат увеличени.

Тръмп заплашил да извади САЩ от НАТО

Тръмп заплашил да извади САЩ от НАТО

Американският лидер открито заплашил страните членки на Алианса

Вчера, в първия ден от срещата на върха на НАТО в Брюксел, беше съобщено, че Тръмп е поискал от западния военен алианс да увеличи целта си за разходи за отбрана от 2 на 4 процента от БВП.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг обаче потвърди, че 8 страни членки са се ангажирали да разходват 2 процента от своя БВП за отбрана през тази година, докато мнозинството от страните са обещали да достигнат целта от 2% до 2024 година.

Тръмп доставя върховно удоволствие на Путин, разклащайки НАТО и алианса с ЕС

Тръмп доставя върховно удоволствие на Путин, разклащайки НАТО и алианса с ЕС

Това обяви бившият министър на външните работи Ивайло Калфин