Президентът на Армения Робърт Кочарян издаде указ за въвеждане на извънредно положение заради акциите на опозицията.
Това съобщи агенция "Новости", като се позова на информация на пресслужбата на държавния глава.

От 1 март за срок от 20 дни в Ереван е обявено извънредно положение в съответствие с чл. 55 (заплаха за безопасността на държавата и населението).
Президентът има право да разпореди отстраняването на причините за извънредното положение в страната.
Юридически осигуряването на режима на извънредно положение се възлага на полицията и на Министерството на отбраната на Армения, се казва в указа на президента.

В арменската столица днес отново имаше сблъсъци между участниците в протестните акции и представители на силите на реда.
Въоръжени с метални пръти и други подръчни материали демонстрантите успяха да изблъскат полицията. Продължава подпалването на полицейски автомобили.

Съобщава се за около 40 ранени, 15 от които са полицаи. Освен трасиращи куршуми органите на реда използват и сълзотворен газ срещу опозиционерите.
Двама души са убити - един цивилен и един полицай, съобщи лекар от местна болница.

Опозицията контролира площад "Свобода" около кметството на Ереван, където се намират посолствата на Италия, Франция и Русия.

Независимо от извънредното положение митингът пред френското посолство продължава, допълва електронното издание ГазетаРу.

Припомняме, вълненията избухнаха, след като опозицията оспори избора на Серж Саркисян на президентските избори на 19 февруари, обвинявайки го в измама.
Лидерът на опозицията Левон Тер-Петросян бе поставен под домашен арест.

Призори полицията разпръсна 6500-те демонстранти в палатковия лагер в центъра на столицата.
Тер-Петросян призова за мирно продължаване на протеста.