Известният американски икономист Джоузеф Стиглиц, който е носител на Нобелова награда, разкритикува остро речта на президента на САЩ Доналд Тръмп пред Световния икономически форум в Давос, като причина за това изтъкна, че той е представил неточно икономиката и за това, че не е засегнал проблемите с климата, пише "Гардиън".

Тръмп: Светът трябва да отхвърли пророците на апокалипсиса
Обновена

Тръмп: Светът трябва да отхвърли пророците на апокалипсиса

Това обяви президентът на САЩ Доналд Тръмп по време на словото си на Световния икономически форум в Давос

В речта си Тръмп се похвали с дълъг списък от постижения на ръководената от него администрация, откакто встъпи в длъжност преди три години. Стиглиц каза веднага след речта на Тръмп, че "охарактеризирането на икономиката е напълно погрешно".

Речта на Тръмп беше посрещната с почти пълна тишина от аудиторията, за разлика от последната му реч в Давос през 2018 г., когато беше посрещнат със спорадични освирквания и смях.

Стиглиц също така изрази недоволството си от провала на Тръмп да адресира фронтално критичното положение с климата, извън ангажимента, че САЩ ще се присъединят към инициатива за засаждане на 1 трлн. дървета по целия свят. Климатичните промени са най-важната тема за присъстващите политически и бизнес лидери на тазгодишното издание на форума в Давос.

Стиглиц настоя: "Той не каза абсолютно нищо относно климатичните промени. Междувременно ние ще се печем."

Тръмп присъединява САЩ към инициативата за засаждането на 1 трлн. дървета

Тръмп присъединява САЩ към инициативата за засаждането на 1 трлн. дървета

С това се цели извличането на 200 гигатона въглерод