НАТО трябва да определи позицията си дали да приеме Украйна в Северноатлантическия алианс - и това трябва да стане възможно най-скоро, каза Андрий Йермак, ръководител на канцеларията на президента на Украйна, цитиран от Руската служба на Би Би Си.

В противен случай, според него, "(руският президент Владимир) Путин ще получи огромен бонус към следващия си президентски мандат - лаврите не само на завоевател на земи, но и на победител на Запада". Това само ще засили подкрепата за неговия режим и ще създаде илюзията за легитимност на агресията".

Веднага щом обстоятелствата позволят, каза Йермак, Украйна трябва да получи от НАТО ясна перспектива за членство в Алианса и надеждни гаранции за сигурност за преходния период.

"Да не загубим не е опция за нас. Просто възстановяване на статуквото не е опция. Всяка несигурност относно изхода от тази война, всяка неяснота в реакцията на НАТО спрямо нашите стремежи ще бъде идентична с победа на Русия", подчерта той.

По-рано генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви, че на срещата на върха на Алианса през юли във Вилнюс Украйна няма да получи покана за членство в НАТО.

Украйна няма да получи покана за членство на срещата на върха на НАТО

Украйна няма да получи покана за членство на срещата на върха на НАТО

Във Вилнюс ще бъде обсъдено как да бъде приближен Киев до Алианса