Висшият представител на Римокатолическата църква в Светите земи кардинал Пиербатиста Пицабала каза в понеделник, че ще предложи себе си в замяна на израелските заложници на Хамас, ако това ще помогне да се върнат децата у дома, съобщава The Times of Israel.

Aко това може да доведе до свободата на децата, няма проблем. Абсолютното ми желание., е отговорил той на зададен въпрос. 

Предложението му обаче е малко вероятно да бъде разгледано от "Хамас", за която се смята, че държи около 199 заложници в Газа.

199 заложници в тунелите си държи "Хамас"

199 заложници в тунелите си държи "Хамас"

По последни данни на израелските власти

Пицабала беше критикуван от Израел за първоначалния отговор на атаката на Хамас от християнските лидери в Йерусалим. В изявлението на патриарсите не се споменава изрично атаката на Хамас, като се повтаря най-общо, че се осъжда всяко действие, насочено срещу цивилни.

В неделя външният министър Ели Коен отправи силен упрек към Ватикана, като каза на секретаря на Светия престол за връзките с държавите Пол Галахър, че Израел "очаква Ватикана да излезе с ясно и недвусмислено осъждане на убийствените терористични действия на терористите от Хамас, които наранява жени, деца и възрастни хора само заради факта, че са евреи и израелци.

Още миналата седмица Ватикана предложи да посредничи между Израел и палестински екстремисти за освобождаването на заложници в Газа и за улесняване в полагането на основи за мир, но каза, че израелският отговор на "нечовешката" атака на Хамас трябва да спазва "пропорционалност".

Ватиканa предлага посредничество между Израел и Хамас

Ватиканa предлага посредничество между Израел и Хамас

За освобождаването на заложници в Газа и за улесняване на мира