Персоналът на военновъздушните сили на Йордания е хвърлил по въздуха спешна медицинска помощ в йорданската полева болница в Газа рано в понеделник. Това съобщава "Ройтерс", като цитира публикация на X от краля на Йордания и държавните медии.

Самолет на кралските военновъздушни сили свали спешна медицинска помощ, използвайки парашути, до йорданската полева болница в Газа, чиито запаси бяха на път да се изчерпят поради забавянето на доставката на помощ през пропускателния пункт Рафа.

Припомняме, че Йордания обяви миналата седмица, че е отзовала своя посланик в Израел и каза на израелския посланик да стои настрана в знак на протест срещу израелската бомбардировка на Газа, заявявайки, че атаките са убили невинни и са причинили хуманитарна катастрофа.

Йордания отзова посланика си от Израел заради бомбардировките на Газа

Йордания отзова посланика си от Израел заради бомбардировките на Газа

В страната има силни пропалестински настроения

Здравните служители в контролираната от Хамас Газа казаха, че повече от 9770 палестинци са били убити във войната.  Тя започна, когато Хамас предприе изненадваща атака срещу Южен Израел на 7 октомври, убивайки 1400 души и вземайки повече от 240 заложници.

Последно, към неделя израелските войски обявиха, че са обкръжили Газа и са я разделили на две. 

Според силите, "Хамас" ползва болниците за прикритие на свои военни бази.