Ако американците поискат разполагане на ядрено оръжие на територията на Полша, ние не бихме били против. Това заявява вицепремиерът на Полша Ярослав Качински в интервю за немското издание Welt am Sonntag, която се цитира от "Дойче веле". Ние бихме били открити за това, са точните думи на Качински. Към днешна дата този въпрос не стои, но ситуацията в скоро време може да се промени. Качински уточнява обаче, че инициативата трябва да изхожда на американската страна.

Полският вицепремиер също така настоява за налагане на петролно ембарго на Русия и се застъпва за разполагане на 75 000 американски войници, за защита на източния фланг на НАТО. Алиансът трябва да направи повече за разрешаване на ситуацията в Украйна, настоява Качински, въпреки че наличието на команден щаб на НАТО в Полша би било "ясен сигнал за Русия.

Ярослав Качински отправя остра критикува и политиката на германското правителство спрямо Русия. Според него Германия е твърде пристрастна към Москва. Той посочва, че канцлерът Олаф Шолц също трябва да е готов да плати висока цена за свободата.

Полският премиер за санкциите спрямо Русия: Засега са лотария

Полският премиер за санкциите спрямо Русия: Засега са лотария

Настоява санкциите да се затегнат