Приходите от добива на нефт в страната трябва да се предават непосредствено на нейните граждани.
Това заяви либийският лидер Муамар Кадафи в Бенгази, по време на празниците за 39-тата годишнина от либийската революция.

Той превъзнесе достойнствата на приватизацията и заяви, че "обществото се преосмисля по нов, демократичен начин".
По думите му новата реформа ще бъде осъществена в рамките на четири месеца, съобщава Би Би Си.

В реч пред парламента Кадафи заяви, че парите, заделяни за образование, ще бъдат похарчени по-добре, ако бъдат раздавани директно на родителите. Сложете ги в джоба си и обучавайте децата си както ви харесва - отговорността за това е само ваша, заяви лидерът на Джамахирията.

Докато парите се харчат в държавни учреждения, няма да има край на кражбите и корупцията, категоричен е той.

Кореспондентът на Би Би Си в Триполи коментира, че либийският лидер едва построил социализма в страната, сега напълно е приел капиталистическата вяра.

Единствените държавни учреждения, които няма да бъдат реформирани, са министерствата на правосъдието, отбраната, вътрешните и външните работи.

Плановете за реформи, които обяви Муамар Кадафи, всъщност са въплъщение на призивите, които отправи неговият син Сеиф ал-Ислам. Припомняме, през август той обяви, че се оттегля от политиката, но още преди това направи предложения за реформи в икономиката и държавното управление.

Либия е на трето място в Африка по добив на нефт след Ангола и Нигерия.

Наскоро страната подписа съглашение с Италия за разрешаване на претенциите, датиращи от колониалната епоха.
Италия се съгласи да финансира големи проекти в областта на модернизацията на инфраструктурата, в това число и строителство на магистрала по средиземноморското крайбрежие.