Чеченският лидер Рамзан Кадиров обяви днес в Telegram, че заслужава да си вземе "неопределена и дълга" почивка от поста си. Това предизвика спекулации дали той обмисля сериозно да се оттегли или търси някаква услуга от Кремъл, съобщи Радио "Свободна Европа".

45-годишният Кадиров управлява Чечня с желязна ръка от 2007 г. Той е най-дълго управлявалият лидер на руския регион.

"Осъзнах, че съм на позицията си от дълго време, каза той във видео изявление, изпълнено със смях. Мисля, че дойде моето време да напусна властта."

Не е ясно какво ще направи Кадиров, който е една от най-влиятелните фигури в Русия, ако се оттегли. Той поддържа близки отношения с руския президент Владимир Путин, като се среща редовно с лидера на Кремъл. За последно двамата се срещнаха на 5 август в Сочи.

Кадиров е правил подобни коментари в миналото, само за да остане на поста си, повдигайки въпроси дали неочакваното му изявление е било трик.

Кадиров спря отпуските в армията и службите за сигурност заради войната в Украйна

Кадиров спря отпуските в армията и службите за сигурност заради войната в Украйна

Мерки за стягане на дисциплината

Но анализатори казаха, че моментът на това изявление, идващ на фона на най-голямата война в Европа след Втората световна война, е необичаен.

Кадиров изигра важна роля в насърчаването на войната на Русия в Украйна и нае бойци, за да се бият заедно с руските войски, които претърпяха тежки загуби в Украйна.

По време на неговото управление регионът е обвиняван в масови нарушения на човешките права, включително срещу хора, заподозрени в хомосексуалност. Той е обвинен в поръчване на политически убийства на противници, живеещи в Европа.

В Чечня гейове няма, твърди отново Кадиров

В Чечня гейове няма, твърди отново Кадиров

Отрича обвиненията в репресии срещу хомосексуалисти

Кадиров помогна за събирането на бойци за войната в Украйна, докато Кремъл е изправен пред проблеми с работната сила, което потенциално му дава известен лост.

Съобщава се, че през март Кадиров е пътувал до Украйна, където се смята, че членовете на неговата калена в битки милиция се бият заедно с редовните руски сили.

Украйна обвини Рамзан Кадиров във военни престъпления

Украйна обвини Рамзан Кадиров във военни престъпления

Обвинени са и двама негови подчинени

По това време телевизионният канал, контролиран от администрацията на Кадиров в Чечня, публикува видео в приложението за съобщения Telegram на 13 март, в което се казва, че Кадиров е в Украйна, но не се посочва точното му местонахождение или кога е направено видеото.

Няма независимо потвърждение на това твърдение.