Службата за сигурност на Украйна (СБУ) обвини ръководителя на Чеченя Рамзан Кадиров и двама негови подчинени във военни престъпления - Даниил Мартинов, заместник-началник на управлението на Руската гвардия в Чечня, и Хюсеин Межидов, командир на 249-та тактическа група на отделен моторизиран батальон "Юг" на Руската гвардия, съобщава Руската служба на Би Би Би Си.

В изявление, публикувано от СБУ, се казва, че на 5 март Мартинов лично е контролирал превземането на Бородянския психоневрологичен интернат. "По негова заповед почти 500 души (бяха) взети за заложници, включително повече от сто лежащо болни", "подстъпите към сградата бяха минирани, а самият интернат беше превърнат в огнева позиция за окупаторите", казват от украинската специална служба.

Хюсеин Межидов е обвинен за вземане на заложници и задържането им в мазета на многоетажни сгради от 25 февруари до 13 март на почти двеста жители на град Гостомел край Киев. Сред пострадалите според СБУ има жени, възрастни хора и деца. Пленените, които не са издържали на нечовешките условия на задържане и са умрели, са били "погребани" точно до блока им, се казва в изявлението на украинското силово ведомство..

СБУ пише, че през февруари-март 2022 г. Рамзан Кадиров лично е ръководил разработването и планирането на отделните действия на тези части, давал е заповеди, изслушвал е сводки и доклади.

СБУ обвини Кадиров по три члена от Наказателния кодекс на Украйна: планиране и разгръщане на агресивна война; извършване на умишлени действия с цел промяна на границите на Украйна, довели до смъртта на хора, както и оправдаване на въоръжената агресия на Руската федерация.

Межидов и Мартинов са обвинени в нарушаване на законите и обичаите на войната.

Според руските информационни агенции Кадиров е коментирал обвиненията на СБУ в гласово съобщение в своя канал в "Телеграм". "Определете място, където ще се появим. Ще се радваме да дойдем и да разберем кой е престъпникът, кой е терористът", е казал той.

Припомняме, че на 30 март руският президент Владимир Путин произведе Рамзан Кадиров в чин генерал- лейтенант, с което направи официална ролята му в командването на военните действия в Украйна.

На 27 юли Путин награди Кадиров с орден "Александър Невски" за приноса му в социално-икономическото развитие на Чечения. Орденът "Александър Невски" е едно от най-високите руски отличия.

Самият Кадиров се изказваше често и съобщаваше новини от фронта в Украйна, като обявяваше превземането на ключови градове и обекти като падането на Мариупол, Северодонецк и Лисичанск, както и предаването на бойците от завода "Азовстал". Чеченските формирования играят важна роля във военните действия в Украйна.

Кадиров призова Запада да се научи да дружи с Русия, за да не остане без зъби

Кадиров призова Запада да се научи да дружи с Русия, за да не остане без зъби

Според него Русия е закалена държава с мощна политическа структура