Лидерът на руския регион Чечня Рамзан Кадиров каза в неделя, че руските сили, водени от базирана в Чечения част от специалните части, взели контрола над украинско гранично село, съобщава "Ройтерс".

Кадиров, който ръководи региона на Южен Кавказ като лоялен на Кремъл от 2007 г., каза, че частта Ахмат-Чечня е ръководила руските войски при поемането на контрол над Риживка в Украйна, в Сумска област, срещу южния руски регион Курск.

Русия удари енергийни обекти в Сумска област

Русия удари енергийни обекти в Сумска област

Съобщения за взривове и в Полтавска и Днепропетровска области

Пишейки в приложението за съобщения Telegram, Кадиров каза, че "мащабното планирано настъпление" е нанесло "значителни загуби на украинската страна, която е била принудена да отстъпи".

Министерството на отбраната на Русия не излезе с изявление за действието и нямаше коментар от украинските военни власти.

"Ройтерс"не може независимо да потвърди твърдението.

Командирът на отряда "Ахмат" беше цитиран от руската държавна информационна агенция ТАСС този месец, като каза, че силите му са били разположени в граничния с Русия Белгородски граничен район - на изток от мястото, където се твърди, че е било залавянето в неделя.

Рамзан Кадиров приветства под знамето на "Ахмат" 3000 вагнеровци

Рамзан Кадиров приветства под знамето на "Ахмат" 3000 вагнеровци

Няма потвърдена информация за зоните на действие на чеченците на фронта

През май Кадиров каза по време на среща с президента на Русия Владимир Путин, че десетки хиляди негови войници са готови да се бият за Русия в Украйна и че общо 43 500 войници вече са служили във войната на Москва срещу нейния по-малък съсед.

Украинската армия предупреди през последните седмици за струпване на руски сили около Сумска област в подготовка за военни действия.