В Русия трябва да бъде въведено военно положение, след като Украйна атакува Москва с безпилотни самолети, заяви чеченският лидер Рамзан Кадиров.

Според него киевските власти "вземат решения, които оставят все повече съмнения, че използват терористични методи".

"Необходимо е да се обяви военно положение в Русия, да се използват всички бойни ресурси, предназначени за тази цел, за да се унищожи цялата тази терористична клетка наведнъж, без да се прибягва до израза "украинските военни".

В Украйна няма военни и политици - има само терористи", заяви Кадиров.

Той призова "да не се караме и да не се церемоним", а да ги ударим в земята, "за да не се научат останалите дори да мислят лошо за Русия". "Отговорите на подобни опити за нападение не трябва да са сурови - те трябва да са брутални", подчерта Кадиров.

Той се обяви и за бърз отговор на нападението на Москва - в зоната на военните действия, като обеща да покаже "какво е отмъщение в пълния смисъл на думата", и призова европейските страни да се замислят "кого спонсорират".

"Това ще се върне, когато Русия почука на вратите на, например, Германия или Полша. И няма да има с какво да отговори - всички оръжия са изразходвани срещу Украйна", добави Кадиров.

Кадиров: Атаката с дрон срещу Кремъл не променя хода на войната

Кадиров: Атаката с дрон срещу Кремъл не променя хода на войната

Но според него, това е атака срещу президента, а следователно и срещу държавата

Военно положение се въвежда, само когато има външна заплаха или агресия срещу страната. То никога не е било обявявано в съвременна Русия.

Според закона агресията се определя като нахлуване или нападение на чужди войски, навлизане на въоръжени групировки, блокиране на пристанища или брегове и допускане на друга държава да използва територията ѝ за нападение.

Военното положение се въвежда с президентски указ, като Съветът на федерацията трябва да одобри документа в рамките на 48 часа.

Режимът може да бъде наложен на територията на цялата страна или в определени региони. Понастоящем той е в сила в четири анексирани територии на Украйна: Донецка, Луганска, Запорожка и Херсонска област.

На 30 май атака с дрон порази няколко жилищни сгради в Москва. Мишена бяха резиденцията на Владимир Путин в Ново Огарьово и елитните имения на обкръжението му в Рублевка. Министерството на отбраната нарече нападението "терористична атака". Следственият комитет откри наказателно дело за нападението.

Още година война прогнозира Кадиров, за да бъдат постигнати целите

Още година война прогнозира Кадиров, за да бъдат постигнати целите

Преговори със Зеленски биха били грешка

Самият Путин определи удара по Москва като "тактика за сплашване", тъй като е бил насочен към "мирни цели".

Президентът видя в това "признаци на терористична дейност" и заяви, че по този начин Украйна уж се опитва да "провокира отговор от страна на Русия". "Те ни провокират към огледални действия. Ще видим какво да правим по този въпрос", предупреди Путин.