Лидерът на руския регион Чечня Рамзан Кадиров заяви в интервю, че Русия ще постигне целите си в Украйна до края на годината и че би било погрешно да преговаря с президента Володимир Зеленски.

Силите на Кадиров изиграха важна роля във войната в Украйна, откакто Русия нахлу преди почти година. Той изгради неофициален съюз с все по-известния началник на милицията Вагнер Евгений Пригожин и други националистически хардлайнери, които подкрепят войната, съобщава Ройтерс.

Русия има силите да превземе столицата Киев, от която беше изтласкана в първите седмици на войната, втория по големина град на Украйна Харков и главното му пристанище Одеса, смята чеченския лидер. Вярвам, че до края на годината ще изпълним на 100% поставената ни днес задача, посочи Кадиров.

Тъй като никоя от страните не е готова за отстъпки, изглежда, че има малка перспектива за мирни преговори. Въпреки това Кадиров определи като грешка евентуални преговори с украинския президент Володимир Зеленски.

Кадиров е бивш чеченски сепаратист, който в края на 90-те години се присъедини към проруската администрация в размирния кавказки регион. Баща му беше убит от борци за независимост през 2004 г., а руският президент Владимир Путин лично го назначи за лидер на Чечня през 2007 г.

Кадиров твърди: Украинската армия търпи сериозни загуби

Кадиров твърди: Украинската армия търпи сериозни загуби

Киев компенсирал с необучени новобранци, според ръководителя на Чечня