За да победим терористите от т.нар. "Ислямска държава", трябва да пресушим финансовите им източници. Европа знае това много добре. Ето какви са плановете на европейските финансови министри за постигането на тази цел:

На срещата на финансовите министри в Брюксел, провела се вчера, френският представител Мишел Сапен заяви, че основният приоритет сега трябва да е взимането на мерки срещу финансирането на терора, както и бързото прилагане на по-строгия закон срещу прането на пари, приет от ЕС през май 2015. Френският финансов министър настоява всичко това да се случи бързо.

За да приложат това законодателство в национален мащаб, отделните държави-членки всъщност разполагат с време до средата на 2017. Германският финансов министър Волфганг Шойбле обаче също апелира за по-голяма бързина. "Терористите няма да ни направят услугата да ни чакат дотогава", гласи неговият коментар.

28-те европейски финансови министри възложиха на Еврокомисията да предложи списък с мерки за контрол на финансовите потоци, за да се пресушат източниците, от които се финансират терористичните клетки в Европа. Засега всъщност не е ясно дали между парижките атентатори и терористите от "Ислямска държава" в Сирия е имало някакви "финансови връзки", т.е. дали те са получавали оттам пари за своите пътувания и оръжия. Знае се обаче, че един от нападателите срещу редакцията на "Шарли Ебдо" през януари т.г. е теглил кредит от своята банка, с който е закупил автомати "Калашников".


Как терористите си набавят пари?

За да се осуетяват подобни финансови транзакции и то преди евентуални терористични удари, е необходимо да се въведе по-добра система за контрол на вътрешноевропейските плащания. Германският финансов министър Волфганг Шойбле намекна, че европейската електронна система за парични преводи "SEPA" би могла да се доразвие в система за контрол на паричните потоци. За целта,всяка европейска държава би следвало да създаде към тайните си служби отдел за финансов контрол, който да изпраща до полицията "предупредителни сигнали". Според Шойбле, данните би следвало да се анализират бързо и обстойно, като се спазва старото правило: "Защитата на личните данни не бива да се превръща в защита на извършителите на престъпления".

След атентатите от 11 септември 2001 финансовото министерство на САЩ въведе нова система, с чиято помощ проследява и разкрива финансирането на тероризма (TFTP). От много години насам и европейските банки изпращат данни към тази система, която, според Еврокомисията, съдържа изключително ценни информации. Европейските следствени органи също имат право да получават от американското финансово министерство данни за определени финансови транзакции. Европа обаче все още няма своя собствена подобна система.

Германският финансов министър заяви, че ЕС не е в състояние сам да спре финансирането на терористични организации като т.нар. "Ислямска държава", но е длъжен да направи всичко, което е по силите му. "Възможността терористите да си набавят средства за нови оръжия не може да бъде ограничена достатъчно силно с въздушните удари в Сирия или Ирак", добави той. Затова пък финансовите министри трябва да отговарят за контрола над всички разплащателни системи, които не се извършват от класическите банкови институции. "Длъжни сме да установим преди всичко по какъв начин се финансират потенциалните терористи в Европа. В много случаи става дума за проследяването на огромен брой по-дребни суми, които текат през т.нар. prepaid, т.е. предплатени кредитни карти или пък като суми в брой. Всичко това е от голяма важност", смята Шойбле.

Според ЕС, към тази категория спадат и някои изкуствени валути, с които се търгува в интернет, например т.нар. bitcoins. Експерти твърдят, че т.нар. "Ислямска държава" също ги използва. Специализирани американски издания пък информират, че терористите биха могли да въведат своя собствена валута със златно покритие. Затова френският финансов министър Мишел Сапен пледира за по-добър контрол и проследяване и на търговията с благородни метали.


Какво още смята да направи ЕС?

ЕС има намерение да въведе по-строг контрол и над трансферите на пари в брой. Пренасянето на пари в брой до 10 000 евро през границите засега не подлежи на задължителна регистрация. В бъдеще обаче тази сума ще бъде занижена. Все още не е ясно с колко. Полицията и митниците освен това ще контролират по-строго движението на парите в брой не само по границите, но и в самите държави-членки на Общността.

Друг проблем, според Брюксел, е финансирането на терористите чрез парични дарения, предназначени уж за благотворителни организации. Този метод за набиране на средства трудно може да бъде контролиран. В Германия обаче вече беше осъдена една банда престъпници, чиито членове препращали печалбите си от кражби с взлом и нападения към т.нар. "Ислямска държава".

Публикация на Дойче веле.