Хората на Ердоган загубиха Истанбул, но са се вкопчили с всички сили в добре напълнената градска хазна. С всевъзможни трикове се опитват да запазят старата си власт и да саботират кмета Екрем Имамоглу, отбелязва Дойче веле.

Социалдемократът Екрем Имамоглу от опозиционната Републиканска народна партия (РНП) не извоюва лесно победата си в кметските избори на Истанбул. Управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) се постара да му попречи всячески по време на предизборната кампания. Но това не затъмни изгряващата политическа звезда.

Пет месеца след като извоюва триумфален успех на изборите, пътят на Екрем Имамоглу си остава доста трънлив. Ислямско-консервативната управляваща партия се опитва да задържи влиянието си над голямата метрополия и да създава колкото може повече проблеми на новия кмет. Имамоглу иска да разшири градската инфраструктура и най-вече мрежата на метрото. За целта се нуждае от финансови помощи, възлизащи на около 3,5 милиарда евро. Събирането им обаче се оказа трудно, тъй като държавните банки - сред които Вакъф Банк, Зираат Банк или Халкбанк - спъват работата на Имамоглу още откакто е дошъл на власт: "Виждаме, че държавните банки се държат много дистанцирано спрямо истанбулската градска управа", казва той.

Банките се крепят на държавен фонд, председателстван от турския президент Ердоган и от неговия зет - финансовия министър Берат Албайрак. "В момента вратите на държавните банки са плътно затворени, дори и най-делничните нужди не могат да се покрият с държавни кредити", оплаква се кметът.

Спасение от чужбина

Затова градските власти в Истанбул са принудени да търсят кредити от чужбина. В последните седмици Имамоглу посети Париж, Лондон и Берлин, търсейки инвестиции.

Обиколката му бе много успешна: най-вече френските финансови институти се съгласиха да финансират инфраструктурни проекти в Истанбул. Френската агенция за развитие, например, ще вложи 86 милиона евро. А Дойче Банк ще се включи със 110 милиона евро. Турското правителство реагира жлъчно: вътрешният министър Сюлейман Сойлу нарече Имамоглу "тъпак", който с пътуването си в чужбина злепоставял Турция.

Турското правителство създава затруднение на кмета и в друга сфера: ислямско-консервативната градска администрация, управлявала Истанбул в продължение на 25 години, поддържа система от връзки, която крепи правителството на Ердоган. Тази система облагодетелства бизнесмени от големите холдинги при получаването на обществени поръчки или пък създава за тях специални изключения в законите. В замяна на това бизнесмените оказват поддръжка на Партията на справедливостта и развитието по най-различни начини - медийните концерни, например, поместват угодни на правителството статии.

Екрем Имамоглу обяви, че ще сложи край на това: "Оттук нататък се прекратяват привилегиите за избрани фондации, довереници и общини - привилегиите ще са вече за цял Истанбул". По време на предизборната си кампания социалдемократът обеща на мястото на шуробаджанащината да се установи прозрачност.

Борбата за градската хазна

Но както изглежда, ПСР се опитва и след загубата на кметския пост да се възползва от добре напълнената истанбулска хазна. Турското министерство на околната среда и урбанизацията е предложило законопроект за създаването на т.нар. "Босфорска управа". Новата администрация щяла да се грижи за културното и природно наследство в четири от разположените около протока райони и да насърчава тяхното развитие.

За зоната ще отговаря секретариат, зависим от турския президент. По този начин управлението на тези четири района на практика ще бъдат отнети от Имамоглу. Зоната се смята за една от най-предпочитаните и скъпите в Истанбул. Критиците на проекта предполагат, че тази инициатива цели да привлече благосклонни към правителството инвеститори, за да може Ердоган да запази своята система на привилегии.

"Ще стигнем до съда"

Дните на клиентелизмът в истанбулската политика далеч не са преброени. Това си личи и от обществената поръчка за наемането на историческите жп-гари Хайдарпаша и Сиркеджи. Двете сгради разполагат с огромни складови помещения, които Имамоглу искаше да използва за културни прояви, предоставяйки ги на разположение на населението. Но предложението на истанбулските градски власти бе отхвърлено. Вместо това бе предпочетен един 33-годишен инвеститор, бивш член на градската управа и бивш председател на фондация, тясно свързана със семейството на Ердоган. "Нашите предложения за Хайдарпаша и Сиркеджи бяха отхвърлени неправомерно", възмущава се кметът и казва: "Ще подадем жалба и ще водим дело пред съда".

Екрем Имамоглу е перспективен кандидат и за президентския пост. Критици смятат, че турското правителство нарочно затруднява работата му като кмет, за да развали репутацията му преди изборите през 2023 година. Но Имамоглу изглежда подготвен за това: "Кметските избори бяха изключително трудни. С опита, който събрах, вече нищо не може да ме уплаши", заяви той пред американската телевизия "Блумбърг". "В Истанбул в продължение на 25 години управляваха едни и същи хора. Те явно не искат да се откажат от старите си навици - но ние ще им противопоставим демократичните принципи".