Все по-голям брой висши руски служители стигат до заключението, че продължаването на войната в Украйна ще обрече Русия на години на изолация, парализирайки икономиката й и излагайки на риск нейната сигурност, пише Руската служба на Би Би Си, като представя материал на Блумбърг. Събеседниците на американската агенция обаче не виждат шанс Владимир Путин да промени курса. Те казват, че руският президент все повече разчита на свиващия се кръг от твърдолинейни съветници и отхвърля опитите да бъде предупреждаван за последствията от войната.

Двама от източниците на Блумбърг твърдят, че решението за нахлуване в Украйна е взето от Путин заедно с няколко "ястреба", включително министъра на отбраната Сергей Шойгу, началника на Генералния щаб Валери Герасимов и секретаря на руския Съвет за сигурност Николай Патрушев.

През седмиците след началото на инвазията кръгът от съветници и контакти на Путин се е стеснил дори повече от ограничената група от твърдолинейни такива, с които редовно се е консултирал до малко преди това.

Близо осем седмици след инвазията срещу Украйна, военните жертви се увеличават и Русия е изправена пред безпрецедентна международна изолация. Малък, но нарастващ брой висши служители на Кремъл тихо поставят под въпрос решението на руския лидер да влезе във война.

"Катастрофална грешка"

Редиците на критиците вътре в руските власти остават ограничени и разпръснати на високи позиции в правителството и държавния бизнес - те смятат, че инвазията е катастрофална грешка, която ще върне страната години назад, твърди Блумбърг, цитирайки десет събеседници, запознати със ситуацията. Всички те говорят при условие за анонимност от страх от последствия.

Засега тези хора не виждат никакъв шанс Путин да промени курса си. По техните думи руският президент все повече и повече разчита на свиващ се кръг от твърдолинейни съветници и отхвърля опитите на други официални лица да го предупредят за вредните икономически и политически последствия, казват те.

Някои от събеседниците на Блумбърг казаха, че все повече споделят страховете на служителите на американското разузнаване, че Путин може да прибегне до ограничена употреба на ядрени оръжия, ако не успее в това, което смята за своя историческа мисия.

Разбира се, войната на Путин остава дълбоко подкрепяна от по-голямата част от руския елит и много вътрешни хора публично и дори в частни разговори подкрепят версията на Кремъл, че конфликтът със Запада е неизбежен и че икономиката се адаптира към широкообхватните санкции, наложени от САЩ и техните съюзници. И обществената подкрепа остава силна, тъй като първоначалният шок и щетите от санкциите отстъпиха място на нещо като сюрреалистична стабилност в Русия."

В речите на Путин редовно се чуват думи за неизбежността на война между Русия и Украйна.

Все повече и повече висши руски служители смятат, че ангажиментът на Путин да продължи войната ще обрече Русия на години на изолация и засилено напрежение, оставяйки икономиката й парализирана, сигурността застрашена и глобалното й влияние отслабено, заключава Блумбърг.

"Оптаха се да му обяснят"

Висши служители се опитаха да обяснят на Путин, че икономическото въздействие на санкциите ще бъде опустошително, зачертавайки двете десетилетия на растеж и по-висок стандарт на живот, които руският президент постигна по време на управлението си, според събеседниците на агенцията.

Те казват, че Путин е отхвърлил тези предупреждения, заявявайки, че въпреки че Русия ще плати огромна цена, Западът не му е оставил друг избор, освен да води война.

Преди два дни Путин каза, че опитът за "икономически блицкриг" срещу Русия се е провалил. "Сметките бяха бързо да се подкопае финансово-икономическата ситуация у нас, да се провокира паника на пазарите, срив на банковата система, мащабен недостиг на стоки в магазините", каза той в понеделник на среща за социално-икономическата ситуация в страната. Може уверено да се каже, че тази политика спрямо Русия се провали, стратегията на икономическия блицкриг се провали."

Путин все още е уверен, че обществеността го подкрепя, а руснаците са готови да преминат през годините на трудности в името на неговата визия за национално величие, разказва Блумбърг. Агенцията припомня, че с помощта на строгите мерки за контрол на Централната банка рублата възстанови повечето от първоначалните си загуби - и въпреки че инфлацията се повиши рязко, икономическите шокове остават ограничени досега.

Путин е решен да продължи войната - въпреки че на Кремъл му се наложи да намали амбициите си, като се откаже от превземането на по-голямата част от Украйна и се преориентира към изтощителната битка за Донбас.

Тези, които не са съгласни с линията на Путин, не виждат признаци, че той е готов да обмисли прекратяване на инвазията, предвид загубите - или сериозните отстъпки, необходими за постигане на прекратяване на огъня.

Предвид неговото тотално господство в политическата система, алтернативните възгледи се изказват само в частни разговори", пише агенцията. По нейна оценка ограничената информация е допринесла за това Кремъл да сгреши в първите дни на офанзивата.

Милиардерът Роман Абрамович, който помогна за организирането на руско-украинските преговори, е трябвало да разсее убеждението на Путин, че украинският президент Володимир Зеленски ще напусне страната веднага след началото на инвазията, твърдят източници на Блумбърг.

Още в средата на март поставеният под санкции милиардер Михаил Фридман обясни в интервю за Блумбърг защо никой в ​​Русия няма да посмее публично да осъди войната. "Разстоянието между Путин и всеки друг е като разстоянието между Земята и космоса, каза той. Да каже нещо против войната на Путин би било самоубийствено за всеки."

Милиардерът Олег Дерипаска в края на март нарече войната "лудост", като каза, че "мирът, за съжаление, няма да дойде през следващите месеци", припомня американската агенция. Основателят на Tinkoff Bank Олег Тинков се изказа още по-остро срещу войната и тези, които я подкрепят, а също така разкритикува руската армия.

Блумбърг припомня, че само един висш служител "публично скъса с Кремъл заради инвазията" - Анатолий Чубайс, който подаде оставка като специален пратеник на Путин за устойчивото развитие и отлетя за Истанбул. Чубайс обаче отказа да прави каквито и да е публични изявления за решението си.

На други, които искаха да напуснат, включително управителя на централната банка Елвира Набиулина, беше казано, че трябва да останат, за да помогнат за справяне с икономическите последици, пише Блумбърг. Още по-рано агенцията съобщи, че Набиулина се е опитала да подаде оставка след началото на инвазията, но Путин е отказал да приеме. След тази публикация Централната банка заяви, че информацията за желанието на Набиулина да напусне поста си не е вярна. Висшите служители заклеймиха напусналите страната като "предатели", пише американската агенция.

Някои членове на елита настояват за още по-твърда линия, смята агенцията и припомня, че когато говорителят на Кремъл Дмитрий Песков се застъпи за напусналия Русия телевизионен водещ Иван Ургант, чеченскит лидер Рамзан Кадиров, чиито войски се бият в Украйна, разкритикува Песков за липса на патриотизъм.

"Няма място за разногласия или дискусии, всеки трябва просто да го направи и да спазва президентските укази и докато Путин държи ситуацията под контрол, хората ще го следват", оцени положението Татяна Становая, ръководител на проекта R.Politik.

БиБиСи за въжделенията на Путин за Украйна и Европа

БиБиСи за въжделенията на Путин за Украйна и Европа

Трябва да се подготвим за нов ултиматум към Запада, по-милитаризиран и агресивен, отколкото бихме могли да си въобразим