Руският магнат Олег Тинков осъди "клането" на Москва в Украйна и призова Запада да помогне за прекратяване на "тази безумна война", съобщава в. "Гардиън".

Отправяйки едни от най-силните критики от виден руснак към военните действия на Кремъл, Тинков написа в профила си в Инстаграм, че 90% от руснаците са "против тази война" и нарече руските сили "скапана армия".

Тинков е един от най-известните предприемачи в Русия и основател на Tinkoff Bank през 2006 г. През последните години той 54-годишният милиардер живее извън Русия.

Събуждайки се с махмурлук, генералите осъзнаха, че армията им е скапана, написа той в социалната мрежа.

"И как да е добре армията, щом всичко останало в държавата също е скапано и затънало в непотизъм, угодничество и сервилност?", пита риторично Тинков.

Бизнесменът, който стана мишена на западните санкции, пише още: "Не виждам НИТО ЕДИН, който да има полза от тази безумна война! Загиват невинни хора и войници".

Тинков, който се оттегли като председател на Tinkoff Bank през 2020 г., се обърна и с молба към Запада да посочи "на Путин ясен изход, за да си спаси собствената кожа и спре това клане". Той призова Западът да бъде "по-рационален и хуманитарен".

Изявлението на Тинков идва на 55-ия ден от военната кампания на Москва, когато руските сили започнаха нова голяма офанзива в района на Източен Донбас.

Нов закон предвижда затвор за фейк срещу руската армия

Нов закон предвижда затвор за фейк срещу руската армия

Законопроектът предвижда и глоби при призоваване към санкции срещу Русия

"90% от руснаците са против тази война!", категоричен е бизнесменът и допълва: "Разбира се, има идиоти, които рисуват Z, но 10% от всяка страна са идиоти", визирайки това, което се превърна в руски символ за подкрепа на войната.

По негови думи служителите на Кремъл са "в шок", че те и децата им вече няма да могат да прекарват летните си ваканции на Средиземно море. Бизнесмените се опитват да спасят това, което е останало от имуществото им, допълва още той.

Руските власти се опитаха да потушат несъгласието заради руското нахлуване в Украйна, налагайки затвор до 15 години за публикуване на това, което Кремъл нарича "фалшиви новини" за армията.

От Tinkoff Bank заявиха, че няма да коментира "личното мнение на Тинков", подчертавайки, че той вече не взема решения относно операции в компании под марката Tinkoff.

Какво мисли светът за войната в Украйна?

Какво мисли светът за войната в Украйна?

Въпреки че повечето хора по света са против бездействието срещу Русия, те не желаят тяхната страна да се включва в конфликта